YAŞAM

Doğu Anadolu mutfağının meşhur yemekleri: Bazılarını ilk defa duyacaksınız

Doğu Anadolu mutfağı görenlerin iştahlarını kabartan zengin ve lezzetli mutfaklardan biri.

Abone Ol

Yeni lezzetlere düşkün olanlar farklı kültürlerin lezzetlerini her zaman araştırırlar. Yöresel lezzet zenginliğiyle meşhur ülkemiz ise damak tadına düşkün olanlara her zaman yeni hazineler sunar. Haberimizde doğu Anadolu’nun yöresel lezzetlerini derledik. Kimini daha önce defalarca yediniz kiminin ise adını ilk defa duyacaksınız.

1) Turşu Aşı Çorbası

Bitlis yöresine ait turşu aşı çorbası, özellikle de kış aylarında Bitlis sofralarında en sık yer alan çorbalardan biri. Kış aylarının soğuk günlerinde içinizi ısıtan çorbanın içerisinde taze fasulyeden aşurelik buğdaya kadar doyurucu birçok bakliyat bulunuyor. Çorbaya asıl tadını veren ise içerisine konan ekşi erik pestili. Çorbanın içine ezme şeklinde olan ekşi pestilden birkaç kaşık atılır. Bu şekilde lezzetli ve ilginç bir tat ortaya çıkar.

2) Sırın

Elazığ yöresine ait lezzetlerden biri olan sırın, mantıya benzeyen ve oldukça sevilen tatlardan biri. Şeritler halinde kesilen yufkaların arasına kıymalı harç ekleniyor ve sonra yuvarlanarak tepsiye diziliyor. Fırında biraz pişirildikten sonra sarımsaklı yoğurt ve tereyağlı sos ile servis ediliyor.

3) Etli Üzüm Yaprağı Sarma

Erzincan’ın meşhur üzüm bağlarından toplanan yapraklarla yapılan etli sarmalar adeta parmakları yediriyor. İçine kıymalı harç eklenen sarmalar küçük küçük sarılıyor ve salçalı su eklenerek pişiriliyor.

4) Cağ kebabı

Erzurum’un en bilinen ve damak çatlatan yemeği. Keçi ya da kuzu eti önce özel bir karışımla hazırlanıp, bir gün boyunca dinlendiriliyor. Arından dönerin aksine yatay bir şekilde pişiriliyor.

5)  Omaç Helvası

Iğdır yöresine ait bu lezzet özellikle kış aylarında sıklıkla yapılan bir tatlı. İlk kez görenler görünüşünü un helvasına benzetse de yapılış şekli farklıdır. Malzemeler eklenirken ovalama yöntemi ile harmanlanır. Ovalama işlemi bittikten sonra unun ıslak kum haline gelmiş olması gerekir. Sonrasında pişirme aşamasına geçilir.

6) Kayısılı Kavurma

Kayısı deyince şüphesiz akla Malatya gelir. Kavrulmuş kayısıların, soğan ve kavurmalara uyumu inanılmaz lezzetli. Aşure çorbası olarak da anılan bu çorba sağlık açısından zengin gıdalara sahip bir çorba.

7) Mırtög

Muş yöresinin önemli lezzetlerinden olan mırtöge yemeği, un ve yağlı karışımın içine yumurta kırıldıktan sonra tavada kızartılarak servis ediliyor.