Pek çok kişi yemek yedikten sonra dişlerini fırçalayarak yemek kalıntılarını veya yiyecek içecek kalıntılarından dolayı dişlerde kalan koyu renkleri temizlemeye çalışıyor. Ancak uzmanlara göre asıl temizlenmesi gerekenler bakterilerdir.

Diş temizliği detaylı bir işlem. Diş etleri tüm ağız dişler, dişlerdeki plaklar temizlenmeli. Sadece dişler fırçalanarak diş temizliği yapıldığı düşünülmemeli. Yapılan araştırmalara göre sadece dişlerdeki yemek kalıntıları temizlenmemeli. Bu yemek kalıntıları zamanla dişlerde bakterilere yol açar. Temizlememiz gereken kısımlar bu bakteriler. Çünkü temizlenmeyen bakteriler ve mikroorganizmalar ağızda yaşıyor ve zamanla diş plağı denen yapışkan bir tabaka olarak karşımıza çıkıyor. Bu yapışkan plağında iyi temizlenmesi gerekiyor.

Yemekten önce mi dişler fırçalanmalı sonra mı?

Araştırmacılar bu noktada tartışmalı açıklamalar yapabiliyor. Kimi uzmanlar dişlerin yemekten önce fırçalanması gerektiğini belirtirken kimileri de sonra fırçalanması gerektiğini söylüyor. Bu konuda kesin bir kanı olmamakla beraber Amerikan Diş Hekimleri derneğine göre; yemekten sonra belli bir süre beklenmeli sonra fırçalanmalı.

Diş ipi kullanmalı mı?

Diş yüzeylerinin üzerinde oluşan plaklar dişlerin arasında da oluşur. Dolayısı ile dişler kadar aralarının temizliği de önemli.

Uzmanlara göre diş ipi kullanmak, diş eti iltihabına karşı koruma sağlıyor. Diş eti iltihabı ise önemli bir rahatsızlık. Çünkü diş eti iltihabı tedavi edilmediğinde diş eti çekilmesine yol açabiliyor. Uzmanlara göre doğru diş ipi ve doğru teknikle günde bir kere diş ipi temizliği yapılabilir.

Ağız temizliğinde gargara yapılmalı mı?

Dişlerde plağı temizlemek için kullanılan gargara suları fırçalamak kadar etkili olmaz. Uzmanlara göre gargara yapmak diş fırçalamanın yerini almasa da fırçalama sonrası bunu yapmak daha fazla diş plağından kurtulmayı sağlayabilir.

Öte yandan gargara yapmak diş eti iltihabına karşıda koruyucu rol oynar.

Ürtiker (Kurdeşen): Kaşıntılı Bir Sorunun Cevabı Ürtiker (Kurdeşen): Kaşıntılı Bir Sorunun Cevabı

Diş temizliğini kaliteli yapmanın diğer önemli sebeplerinden biri de, tip iki diyabet, kalp ve damar hastalıkları ve bilişsel gerilemeye karşı koruma sağlaması.

Editör: Yasemin Dülgeroglu