Zamanla diş renklerinin değişmesi çok normal bir durum. Bu durumun en önemli nedenlerinden biri, zaman geçtikçe dişleri koruyan mine tabakasının incelmesi ve yüzeyin altındaki dentin tabakasının görünmeye başlamasıdır. Sarı tonu nedeniyle dentin, mineden daha koyu görünür. Öte yandan, tütün kullanımı ve beslenme alışkanlıkları, düzenli ağız hijyeninin sağlanmaması gibi durumlarda sarılığa sebep olabilir.

Diş sararmasının diğer sebepleri:

Diş minesinin incelmesi

Yaş alma ve büyüme sürecinin bir parçası olarak dişlerdeki mine zarar görür ve dişler parlaklıklarını kaybedebilir. Diş minesi çok sert bir madde olduğundan bir kez kaybedildiğinde vücudumuz bu dokuyu yeniden oluşturamaz.  Soda ve alkol gibi asitli içecekler, turunçgiller başta olmak üzere asit içerikli meyveler, ağız kuruluğu ve reflü gibi hastalıklarda diş minesinin aşınmasına neden olabilir. Öte yandan kişilerin kullandığı bazı ilaçlar ya da bazı sistemik hastalıklar da ağız kuruluğuna neden olarak mine tabakasının daha kolay zarar görmesine neden olacaktır. Minenin aşınması da mine altında bulunan daha sarı renkli tabakanın görünmesine sebep olur.

Genetik faktörler

Genetik yapısı gereği bazı kişiler daha sarı dişlere olabilir. Diş sarılığı da aileden çocuğa geçmiş olabilir.

Yan etkisi olan ilaçlar

Bazı ilaçlar, hem çocuklarda hem de yetişkinlerde diş renklenmelerine sebep olabilir. Ayrıca bazı demir takviyesi ilaçlar, bazı ağız gargaraları da diş renklenmesine sebep olabiliyor.

Tütün kullanımı

Geleceğin yaşam sırrı: Siyah sarımsağın faydaları neler Geleceğin yaşam sırrı: Siyah sarımsağın faydaları neler

Tütün ve benzeri ürünlerin kullanılması, diş minesinin görünüm olarak koyulaşmasında önemli rol oynar.

Yanlış ağız bakımı

Evde yanlış teknik kullanarak ağız bakımı yapılması, yanlış fırçalama ve diş ipi tekniği kullanılması veya yeterince temizlik yapılmaması zamanla sararmaya sebep olabilir.

Hastalıklar

Diş renklenmesinin daha seyrek görülen nedenleri arasında mine dokusuna zarar veren bazı hastalıklar, diş doku anomalileri, baş-boyun bölgesinden alınan radyoterapi tedavisi gibi durumlar yer alır.

Beslenme alışkanlıkları

Şekerli ve asitli hazır meyve suları, çay ve kahve gibi içecekler diş minesinin renklenmesine neden olabilir. Renkli içeceklerdeki yapay boyalar bulunuyor. Bunlar da zamanla dişlerde lekeler oluşturur.

Diş sararması nasıl geçer?

Diş sağlığının korunabilmesi için 6 ayda bir düzenli diş hekimi kontrolü gerekebilir.

Hekim kontrolünde diş taşı temizliği yaptırmak renklenmeleri giderebilir. Öte yandan diş beyazlatma yolları da var. Bu kontrol ve beyazlatma tedavisinin hekim kontrolünde yapılması gerekiyor.

Diş sararması nasıl önlenir?

Sağlıklı ve doğru beslenme, hazır ve asitli içeceklerden, tütün ürünlerinden uzak durmak, diş bakımının doğru yapılması, düzenli hekim kontrolü ile önlenebilir.

Editör: Yasemin Dülgeroglu