Çağımızın en bilinen ve en yıpratıcı özelliğe sahip hastalığı depresyon artık çocuklarda dahi görülmekte. Depresyonun ne olduğu, sebepleri ve tedavi yöntemleri ile ilgili uzmanların yaptıkları açıklamaları sizlerle paylaşacağız.  Öncesinde  depresyonda olan kişiler için sıkça tavsiye edilen 15  maddemiz var.

Depresyonda olan kişi ilk olarak neler yapmalı?

1.    İlk olarak hastalığınızı kabul edip, harekete geçin.
2.    Arkadaş ve ailenizle etkili bir biçimde iletişim sağlayın.
3.    Uyku saatlerinizi düzene sokun. Erken uyuyup erken uyanmaya özen gösterin.
4.    Umutsuz olup, içinize kapanmayın.
5.    Uzman doktorunuz ya da psikoterapistiniz ile şeffaf bir şekilde konuşun.
6.    Gereken süre bitene kadar tedavinizi bırakmayın.
7.    Duygularınızı net bir şekilde ifade edin.
8.    Uzman psikoterapistinizin önerilerine kulak verin, uygulayın.
9.    Ufak, erişmesi mümkün hedefler tercih edin.
10.    Uykudan uyandıktan sonra yataktan hızlı kalkmaya çalışın.
11.    Bedeninizi sürekli aktif tutun.
12.    Haftalık olarak plan belirleyin.
13.    Sosyal yardım projelerinde aktif rol almaya çalışın.
14.    Alkol ve uyuşturucu kullanmayın.
15.    Sabır gösterin.

Depresyon Nedir?

Depresyon, sürekli bir üzüntü ve ilgi kaybına neden olan bir duygu durum bozukluğudur. Depresyon aynı zamanda majör depresif bozukluk veya klinik depresyon olarak da adlandırılır. 
Bu durumdan muzdarip bireylerin hissettikleri, düşünceleri ve davranışları etkilenir ve bunlardan dolayı çeşitli duygusal veya fiziksel sorunlar ortaya çıkabilir. Normal günlük aktiviteler yaparken sorun yaşanabilir ve bazen hayat yaşamaya değmez gibi gelebilir.

Depresyon sadece bir keyifsizlik veya anlık bir zayıflık değildir. Depresyon aynı zamanda bir anda çözülebilecek kadar basit bir sorun değildir. Depresyon tedavi edilebilir ve tedavi gerektiren tıbbi bir durumdur. Bu tedavi süreci bazı vakalarda uzun sürebilir. 

Sinirlerinizi Misafir Edin: Magnezyumun Sihirli Değeri Sinirlerinizi Misafir Edin: Magnezyumun Sihirli Değeri

Depresyonu olan bireylerin çoğu ilaç, psikoterapi veya ikisinin birleşimi ile devam eden bir tedavinin sonucunda iyileşebilirler.

Depresyon genellikle 20'li veya 30'lu yaşlarda başlar, ancak her yaşta ortaya çıkabilir. Erkeklere oranla çok daha fazla sayıda kadına depresyon teşhisi konulmaktadır. Bunun nedeninin ise kadınların daha yaygın olarak tıbbi yardım istemesi olduğu düşünülmektedir.

Depresyon Neden Kaynaklanır?

Depresyona neyin sebep olduğu tam olarak bilinmemektedir. Birçok zihinsel bozuklukta olduğu gibi, çeşitli faktörler söz konusu olabilir:

•    Depresyon kalıtsal faktörlerden etkileniyor gibi görünmektedir. Kan akrabaları da bu duruma sahip kişilerde depresyon daha yaygındır. Depresyona neden olabilecek genlerin saptanması için çalışmalar devam etmektedir.
•    Depresyonu olan kişilerin beyinlerinde fiziksel değişiklikler olduğu görülmektedir. Bu değişikliklerin ne kadar önemli olduğu hala belirsizdir, ancak araştırmacılar depresyonun nedenlerinin saptanmasına yardımcı olacağına inanmaktadır.
•    Hormon dengesindeki değişiklikler depresyona neden olabilir. Hormon değişiklikleri hamilelikile doğumdan sonraki haftalar veya aylarda, tiroid problemlerinde, menopoz döneminde veya bir dizi başka durumda ortaya çıkabilir.
•    Nörotransmitterler doğal olarak oluşan ve muhtemelen depresyonda rol oynayan beyin kimyasallarıdır. Son araştırmalar, bu nörotransmitterlerin işlevlerindeki değişikliklerin ve duygudurum stabilitesinin korunmasında rol oynayan nöro-devrelerle nasıl etkileştiklerinin depresyonu anlamakta ve tedavi edilmesinde önemli rol oynayabileceğini göstermektedir.

Bununla birlikte:
•    Düşük benlik saygısı ve çok bağımlı olma, aşırı özeleştiri yapma veya aşırı kötümser olma gibi bazı kişilik özelliklerinin
•    Fiziksel veya cinsel istismar, ölüm veya kayıp gibi travmatik veya stresli olaylar, zor bir ilişki ya da finansal problemlerin
•    Genetik akrabaların tıbbi geçmişlerinde alkolizm, bipolar bozukluk, depresyon, veya intihar öyküsü olmasının,
•    Lezbiyen, gey, biseksüel veya transseksüel bireylerin çevresindeki ortamın destekleyici olmamasının
•    Anksiyete bozukluğu, yeme bozuklukları veya travma sonrası stres bozukluğu gibi diğer zihinsel sağlık bozukluklarının varlığının
•    Ağır alkol, sigara veya uyuşturucu kullanımının
•    Kanser, felç, kronik ağrı veya kalp hastalığı dahil olmak üzere ciddi veya kronik hastalıkların
•    Yüksek tansiyon ilaçları veya uyku hapları gibi bazı ilaçların kullanımın, bireylerde depresyonun gelişmesi riskini daha artırdığı gözlemlenmiştir.

Depresyon tedavi edilmezse daha da kötüleşir, bu da bireyin hayatının her alanını etkileyen duygusal, davranışsal ve sağlık sorunlarına ve komplikasyonlara yol açar.

•    Kalp hastalığıve diyabete yol açabilecek aşırı kilo veya obezite
•    Ağrı veya fiziksel hastalık
•    Alkol veya uyuşturucu kullanımı
•    Anksiyete, panik bozukluğu veya sosyal fobi
•    Aile çatışmaları, ilişki zorlukları ve iş veya okul sorunları
•    Sosyal izolasyon
•    İntihar düşünceleri, intihar girişimleri veya intihar
•    Kendini sakatlama
•    Erken ölüm.

Depresyon Nasıl Önlenir?

Depresyonu önlemenin kesin bir yolu yoktur. Ancak stresi kontrol etmek, ve direnci artırarak benlik saygısını güçlendirmek için adım atmak önemlidir. Depresyonun kötüleşmesini önlemeye yardımcı olmak için atılması gereken en önemli adımlardan birisi sorunun en erken belirtilerinde tedaviye başlamaktır.
Özellikle ağır kriz zamanlarında, zorlu dönemleri aşmak için aile bireylerine ve arkadaşlara ulaşmak gereklidir. Son olarak semptomların nüksetmesini önlemek için uzun süreli bakım tedavisi göz önüne alınmalıdır.

Depresyon Tanısı Nasıl Konur?

Depresyon psikiyatride iyi tanımlanmış ve sınıflandırılmış bir hastalıktır. Hastadan alınacak iyi bir öykü ile tanı konur. Ayrıca hekimlerin kullandığı bir depresyon testi bulunmaktadır. 
Yaygın anksiyete bozukluğu, mevcut durumla alakasız düzeyde yoğun endişe ve kaygı halidir. Bu durum kişinin günlük ve sosyal hayatını etkiler. Duyulan kaygılar genellikle iş, sağlık, para yada aile ile ilgilidir. Denetlenemez durumdaki kaygı hali en az 6 aydır devam etmektedir. Yaygın anksiyete bozukluğunu depresyon ile karıştırmamak gereklidir. 

Depresyondan Kurtulma Yolları Nelerdir?

Yukarıda saydığımız belirtilerden birkaçı en az iki haftadır devam ediyorsa bir psikiyatri hekimine müracaat etmek gerekir. Depresyon tedavisinde ilaç tedavisi yanında psikoterapi uygulanır. Aile desteği son derece önemlidir. 

Unutmayalım ki bu sorunun çözümü var. çözülmesindeki en önemli anahtar ise sabır. Sabırlı bir şekilde davranıp uzman tavsiyelerine uyduğunuz takdirde aşamayacağınız bir durumun olmadığına inanın ve devam edin. 

Editör: Merve Kiraz