MS Hastalığında Yeni Bir Umut Işığı
Fransa'daki CHU Nîmes ve Université Montpellier'nin de aralarında bulunduğu çok merkezli bir araştırma, multipl skleroz (MS) hastalığının erken döneminde yüksek doz D vitamini takviyesinin hastalık aktivitesini anlamlı şekilde azalttığını gösterdi. Çalışmanın sonuçları saygın tıp dergisi JAMA'da yayımlandı.
D Vitamini, Hastalık Aktivitesini Düşürüyor
Araştırmada, 100.000 IU dozunda ağız yoluyla verilen kolekalsiferol (D3 vitamini) takviyesinin iki haftada bir uygulanmasının, KİS ve erken dönemdeki alevlenmeli-düzelmeli MS hastalarında hastalık aktivitesini düşürdüğü görüldü. Çalışmaya, başlangıçtan sonraki 90 gün içinde KİS tanısı almış ve D vitamini seviyesi 100 nmol/L'nin altında olan 316 hasta dahil edildi. Katılımcıların yarısı yüksek doz D vitamini, diğer yarısı ise plasebo aldı.
D Vitamini Alan Hastalarda Atak Riski Daha Düşük
İki yıllık takip sonunda, D vitamini alan hastaların sadece %60,3'ünde hastalık aktivitesi (atak ya da yeni lezyon) görülürken, plasebo grubunda bu oran %74,1 olarak belirlendi. Ayrıca, D vitamini grubunda hastalık aktivitesinin başlamasına kadar geçen süre ortalama 432 gün ile plasebo grubundaki 224 güne göre belirgin şekilde daha uzundu. Manyetik rezonans görüntüleme (MRG) sonuçları da D vitamini lehineydi. Yeni veya büyüyen T2 lezyonlarında ve kontrast tutan lezyonlarda da anlamlı azalma gözlendi.
D Vitamini, MS Tedavisinde Yeni Bir Seçenek Olabilir
Araştırmacılar, bu sonuçların D vitamininin özellikle standart tedavilere erişimin kısıtlı olduğu bölgelerde düşük maliyetli ve iyi tolere edilen bir seçenek olarak değerlendirilebileceğini belirtiyor. Ayrıca, şiddetli D vitamini eksikliği olan hastalarda D vitamini takviyesinin ek tedavi olarak kullanımının da araştırılması gerektiği vurgulandı.