Oyuncuların aldığı maaşlar yine dudak uçuklatıyor Oyuncuların aldığı maaşlar yine dudak uçuklatıyor

Cumhuriyet'in 100. yılında ziyaret edeceğiniz Atatürk Müze Evleri ve Köşkleri;

Çanakkale Bigalı Çamyayla Atatürk Evi 
Atatürk’ün Çanakkale Savaşı sırasında 1915’te tayin edildiği 19. Tümen kumandanlığını kurmak üzere geldiği, tümeni kurduğu ve Arıburnu ve Anafartalar savaşları sırasında kullandığı bu karargâh, Çevre Orman Bakanlığına bağlı müze olarak hizmet veriyor.

Diyarbakır Atatürk Köşkü
Atatürk 1916’da 16. Kolordu komutanı olarak tayin olduğu ve 15 gün kaldığı bu evde Bitlis ve Muş’u Ruslardan kurtarma planlarını hazırladı. Böylelikle Rusların Diyarbakır’ı ele geçirmesini engelledi. Bu yüzden Diyarbakır Belediyesi bu evi Atatürk’e hediye etti. Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı müze hizmet veriyor.

Samsun Gazi Müzesi
19 Mayıs 1919’da Samsun’a çıkan Atatürk, 1902 yapımı asıl adı Mantika Palas olan ve özel idare tarafından bazı yerlerden eşyalar getirilerek döşenen bu yapıya yerleşti. Atatürk burada bir hafta kalarak çalışmalarda bulunmuş ve Millî Mücadeleye buradan başladı. Daha sonra Atatürk’ün emriyle alt kat kütüphane olarak hizmet verdi. 1968’den beri ise müze olarak kullanılıyor.

İzmir Atatürk Müzesi
9 Eylül’ün ertesi günü bu bina Atatürk’e ve orduya karargâh olarak tahsis edildi. Türkiye İktisat kongresi sırasında da Atatürk bu evde kalarak çalışmalar yaptı. 1930-1934 yılları arasında da İzmir’e her gelişinde burada konakladı. İzmir 1. Kordon (Atatürk Caddesi) üzerinde yer alan müze günümüzde ücretsiz olarak ziyaret edilebiliyor. 

Uşak Atatürk ve Etnoğrafya Müzesi 
1910 yılında Uşaklı Kaftancı ailesi tarafından yaptırılan, Türk evi ve neoklasik ögeler barındıran 2 katlı bu konakta 2-5 Eylül 1922 tarihleri arasında Atatürk ve silah arkadaşları kalarak karargâh olarak kullandı. Ayrıca Esir edilen Yunan Ordusu Komutanı Trikopis ve diğer Yunan generalleri ile Atatürk bu evde görüştü.  Bina 1978 yılından beri müze olarak hizmet veriyor.

Bursa Atatürk Köşkü
Bu köşk, Atatürk’ün Bursa’yı ziyaretinde emrine tahsis edildi. 20-24 Ocak tarihlerinde Atatürk’ün 2. kez Bursa’yı ziyaretinde Belediye Başkanı tarafından satın alınarak Atatürk’e hediye edildi. Atatürk 1938 yılına kadar Bursa’ya her gelişinde kaldığı bu köşkü daha sonra Bursa Belediyesine hibe etti. Ardından 29 Ekim 1973 yılında müze olarak açıldı.

Trabzon Atatürk Köşkü
 1924 yılı Trabzon Soğuksu ziyareti sırasında köşkü çok beğenen Mustafa Kemal burada ağırlandı. Bugün müze olarak hizmet veren köşkte Atatük’ün kullandığı eşyalar, fotoğraflar ve Trabzon’da yaptığı konuşmanın metni sergilendi.

Konya Atatürk Evi Müzesi
Köşk, tam 12 kez Atatürk’ü ağırladı. Latife Hanım’la birlikte buraya gelen Atatürk, diğer ziyaretlerinde de bu köşkte konakladı. 1964 yılında köşk müzeye dönüştürüldü. Günümüzde Atatürk’le ilgili belgeler, aldığı notlar, kişisel eşyalar ve fotoğraflar köşkte sergileniyor.

Malatya Atatürk Evi
Atatürk 13 Şubat 1931 ve 14 Kasım 1937 ‘de olmak üzere, 19. yüzyıl yapımı olan tek katlı bu evde iki kez kaldı. Taştan olan yapı Malatya Kanal Boyu’nda yer alıyor. Anıtlar ve Eski Eserler Genel Müdürlüğünce tescillenen bina, müze olarak hizmet veriyor.

Mersin Atatürk Evi Müzesi
Atatürk tam 11 gün boyunca eşi Latife Hanım ile birlikte bu evde konakladı. Anıtkabir’den gelen 22 Atatürk eşyası, fotoğraf ve çeşitli belgelerin sergilendiği bu müze, Mersin’in Atatürk Caddesi üzerinde bulunuyor.
 

Editör: Sena ERDOĞAN