Çocukları ekrandan uzaklaştırmak için;

Her yaş grubu için uygun günlük ekran süresi sınırları belirleyin. Örneğin, 2 yaş altı çocuklara ekran süresi sınırlaması önerilmezken, 3-5 yaş arası çocuklar için günde 1 saat, 6-11 yaş arası çocuklar için günde 1.5 saat ve 12 yaş ve üzeri çocuklar için günde 2 saat ekran süresi sınırı uygulayabilirsiniz. Ekran süresini takip etmek için bir zamanlayıcı kullanabilirsiniz.

Ailece akşam yemeği, hafta sonları ve tatiller gibi belirli zamanları ekransiz zamanlar olarak belirleyin. Bu zamanlarda birlikte oyun oynayabilir, kitap okuyabilir, doğada vakit geçirebilir veya diğer aile aktiviteleri yapabilirsiniz.

Et alırken dikkat etmeniz gereken 7 önemli nokta Et alırken dikkat etmeniz gereken 7 önemli nokta

Çocuklarınızın ilgi alanlarına ve becerilerine uygun alternatif aktiviteler sunun. Bu aktiviteler arasında kitap okumak, oyun oynamak, spor yapmak, resim yapmak, müzik dinlemek veya doğada vakit geçirmek gibi seçenekler olabilir.

Kendi ekran sürenizi sınırlayın ve çocuklarınızın yanında aşırı telefon veya bilgisayar kullanmaktan kaçının. Yemek yerken, ailece sohbet ederken veya uyumadan önce ekrandan uzak durun.

Ekranları tamamen yasaklamak yerine, eğitim amaçlı kullanımı teşvik edin. Çocuklarınızın yaşına ve ilgi alanlarına uygun eğitici oyunlar, videolar ve uygulamalar seçin.

Ekran kullanımıyla ilgili endişelerinizi ve kurallarınızı çocuklarınızla açıkça konuşun. Onların da fikirlerini dinleyin ve birlikte çözümler üretmeye çalışın.

Çocuğunuzun ekran bağımlılığı olduğunu düşünüyorsanız, bir uzmandan yardım almaktan çekinmeyin. nutmayın, çocukları ekrandan uzaklaştırmak sabır ve emek gerektiren bir süreçtir.

Editör: Adem Küçükkaya