Ev kazaları için alabileceğiniz basit önlemler Ev kazaları için alabileceğiniz basit önlemler

Ebeveynlerin davranışlarının çocuklar üzerinde ki etkileri bilimsel olarak kanıtlanmış bilgiler arasında. Ebeveyn davranışları çocuğun üzerinde ciddi etkiler yaratabiliyor. Bu yüzden aileler çocuklarına karşı dikkatli davranmalı ve ona göre yaklaşmalı. Uzmanlar bu konuda sürekli uyarıda bulunuyor. Peki, olumsuz aile davranışları ve çocuklar üzerindeki etkileri neler? İşte detaylar…

Olumsuz aile davranışları

·         Aşırı sevmek ve aşırı özgürlük: Bu tip ailelerde çocuk çok fazla şımartılıp sevgi fazlaca gösterilirken disiplin yok denecek kadar azdır.  Çocuktan beklenti azdır. Bu çocukların erişkinlik döneminde sorumluluk alamamalarına sebep olur.

·         Aşırı sevgi ve sıkı denetim: Aşırı sevilip şımartılan bir çocuktan çok büyük beklentiler içine girilir. Bu tutumla yetiştirilen çocukların nevrotik olmaları beklenen bir durumdur.

·         Sevgisizlik ve disiplin: Sıkı bir eğitim, cezalar, büyük beklentiler ve sevgisizlik. Genellikle aşağılanan çocuklar vardır. Bu çocuklar büyüdüklerinde saldırgan olurlar.

·         Sevgisizlik ve disiplinsizlik: Sevginin ve ilginin olmadığı ailelerdir. Ayrıca çocuğa verilen eğitim yetersizdir. Bu çocuklardan hazır olmadıkları halde kendilerine bakmaları beklenir.

·         Anne ve babanın bağımsız ve tutarsız hareket etmeleri çocuğu olumsuz etkiler. Aynı şekilde davranmaları beklenir.

·         En büyük sorun olumsuz eleştiri: Olumsuz ve utandırıcı eleştiri, çocukların kendilerini değiştiremeyeceklerine inanmasına neden olur ve kötü etkilenmelerine sebep olur

·         Çocukların duygularına kulak verilmeli: Çocuklar yaşadıkları olumsuz duygulara ailelerinin eşlik etmesini ister. Ancak aileler eşlik etmediklerinde çocukların yaşadıkları duyguları veya olumsuz olayları artık ailelerine anlatmamalarına sebep olur.

Editör: Yasemin Dülgeroglu