Cildin altındaki renkleri ifade eden cilt alt tonu ten renginden bağımsız olarak hangi renk tonunun sizin için uygun olduğunu ifade eder. Esmer, sarışın, kumral; kişiler farklı ten rengine sahip olsalar bile cilt alt tonları aynı olabilir. Ya da ayrnı ten rengine sahip insanlar farklı cilt alt tonlarına sahip olabilir.
Cilt Alt Tonu Nerede İşimize Yarar?
Ten makyajında renk tonu seçerken cilt alt tonuna ihtiyaç duyulabilir. Çünkü güzellik uzmanları cilt alt tonuna uygun renk skalasının tercih edilmesini önerir. Aynı zamanda cilt alt tonu kıyafet seçiminde de tene hangi rengin daha çok yakışacağını belirler.
Cilt Alt Tonu Nasıl Bulunur?
Cilt alt tonu; sıcak, soğuk ve nötr olmak üzere 3’e ayrılır.
Damar Kontrolü:
El bileğinin iç kısmında bulunan damarların rengi kontrol edilir. Damarlar mavi veya mor ise soğuk alt tona, yeşil ise sıcak alt tona, hem yeşil hem de mavi/mor ise nötr alt tona sahip olunduğu anlamına gelir.
Takı Seçimi:
Altın renkli takılar, cildi parlak ve canlı gösteriyorsa sıcak alt tona, gümüş takılar cildi parlak ve canlı gösteriyorsa soğuk alt tona, her iki takıda da aynı etki alınıyorsa, nötr alt tona sahip olunduğu anlaşılır.
Beyaz Kağıt ve Tişört Yöntemi:
Ayna karşısında, gün ışığının yeterli olduğu bir yerde yüzün yanına beyaz bir kağıt tutulur. Eğer beyaz kağıt olduğundan daha sarı duruyorsa sıcak alt tona, daha pembe duruyorsa soğuk alt tona sahip olunduğu anlaşılır.
Sıcak cilt alt tonuna sahip kişilerin cilt altındaki pigmenti sarı, soğuk cilt alt tonuna sahip kişilerin cilt altındaki pigmenti pembe ve nötr alt tonuna sahip kişilerin cilt altındaki pigmenti ise bej olarak tanımlanır.