SAĞLIK

Burun estetiği ameliyatı riskleri neler? Ameliyat sonrası nelere dikkat edilmeli

Kişilerin hem sağlık hem de estetik açıdan son yıllarda tercih ettiği ameliyatlardan biri olan burun ameliyatı ile burun şekil değiştirirken solunum sistemi içinde önemli bir adım atılır.

Abone Ol

Solunum sağlığı için yapılan burun ameliyatı artık daha çok estetik açıdan güzel görünmek amacıyla yaptırılıyor. Ameliyat sonunda burnun şekli değişir ve görünümü daha hoş hale getirilir. Solunum sistemi için önemli olan burnumuzun üst katmanı kemikli yapıdadır. Altta ise daha yumuşak doku olan kıkırdak bulunmaktadır. Üzeri ise deri ile kaplıdır.

Burun estetiği eskiye göre artık daha kolay bir şekilde yapılıyor. Pek çok kişi estetik kaygılarla ameliyat oluyor. Peki burun estetiği ameliyatı riskleri neler?

Burun estetiği ameliyatı riskleri neler?

Öncelikle belirtmek gerekir ki yapılan her operasyonda risk bulunmaktadır. Doğal olarak burun estetiği konusunda da bu sorun söz konusudur.

Ameliyat sonrası burunda çöküntü, burun ucunun düşmesi, burunda asimetri, morlukların uzun süre geçmemesi gibi risklerin yanı sıra kanama ve enfeksiyon riskleri de var.

Burun estetiği ameliyatı zararlı mı?

Burun estetiği sadece dış görünüş değil aynı zaman da solunum sorunu varsa bunu düzeltmek amacıyla da yapılır. Estetik amaçlı yapılanlar bir sağlık sorunu değildir ancak kişinin özgüvenli hissetmesini sağlayabilir. Dolayısı ile direkt bir zarardan bahsedilmez. Ancak her ameliyat gibi risklidir.

Bazı durumlarda hastalar burun şekillerinden rahatsız olsalar bile estetiğin zararlı olacağını düşünüyorlar. Sosyal yaşamda estetik görünmek oldukça önemli ancak doğal yapının bozulması sonucunda sorun yaşayacağını düşünen hastalarımız ile özel olarak görüşme yapıyoruz.

Burun estetiğinde yaş sınırı var mıdır?

Burun estetiği ameliyatlarında kas iskelet sisteminin yeterli gelişimini tamamlaması öngörüldüğü için çocukların kemik gelişiminin tamamlanması beklenir. Burun estetiğinde yaş sınırı değil, kemik ve kıkırdak yapısının gelişimi esas alınır ama burna göre gelişimini daha çabuk tamamlayan kepçe kulak ameliyatları çocuğun psikolojisini de düşünerek 6 yaşında dahi yapılabilmektedir. Plastik cerrahide tam olarak üst sınır olmasa da ilerleyen yaşlarda anestezinin ve postoperatif komplikasyonların artabileceği göz önünde bulundurulmalıdır. Ancak, hastanın genel durumuna bakarak anestezi almasına engel olacak farklı rahatsızlıkları bulunmuyorsa estetik cerrahi yapılabilmektedir.

Burun estetiği sonrası dikkat edilmesi gerekenler neler?

Sadece ameliyat sırasında değil sonrasında da dikkat edilmesi gereken durumlar var. İyileşme sürecinde hastanın kendisine iyi bakması ve dikkat etmesi gerekenleri önemsemesi kişinin sağlığına çabuk kavuşmasına yardımcı olur. Operasyon sonrasında başınızı mutlaka yüksekte tutun, soğuk kompres uygulayın, direkt olarak güneşe çıkmayın, ağır egzersiz yapmayın.