1 yaş ve altı bebeklerde genellikle bal kaynaklı besin zehirlenmesi olarak bilinen İnfantilbotulizm hastalığı görülebiliyor. Uzmanlar bu hastalığın ciddi bir hastalık olduğuna vurgu yapıyor.

BAL ZEHİRİ

Bal genellikle şifa kaynağı olarak kullanılan ve ailelerin çocuklarına sık sık tükettirdiği bir besin. Ancak doru besin kaynakları doğru zamanda kullanılmadığında ciddi sorunlar ortaya çıkabiliyor. Uzmanlar 1 yaş altı çocuklara asla bal verilmemesi gerektiği hakkında uyarıda bulunarak. Verilmesi durumunda bu riskli hastalığın ortaya çıkabileceğini söylüyor.İnfantilbotulizm hastalığında da diğer hastalıklar gibi erken tanı oldukça önemli. Bu hastalığın belirtileri, genellikle toksin alımından 12-36 saat sonra ortaya çıkar. Belirtilerinin içinde; kas güçsüzlüğü, azalmış gözyaşı ve tükürük, ifadesiz yüz, , göz kapağı düşüklüğü bebekte zayıf emme refleksi ve öğürme,  kabızlık ve bağırsak hareketsizliği, bebekte zayıf ağlama, solunum güçlüğü gibi belirtiler hızla ilerleyerek solunum yetmezliği ve ölümle sonuçlanabiliyor.

Sakın bunları sürekli kullanmayın… B12 ve D vitaminini sıfırlıyor Sakın bunları sürekli kullanmayın… B12 ve D vitaminini sıfırlıyor

Aileler tatlım olması veya susturmak amacıyla bazen bebeklerin emziğini bala batırarak veriyor. Ancak bu büyük bir hata. Öte yandan bebeklerin kullandığı tüm ürünlerin hijyenine dikkat etmek gerekiyor. Uzmanlar İnfantilbotulizm, erken tanı ve uygun tedavi ile başarıyla yönetilebilen ancak ciddi komplikasyonlara yol açabilen bir hastalık olduğundan bu hastalığa kapı açacak davranışlara karşı uyarıda bulunuyorlar.

Editör: Yasemin Dülgeroglu