Herkesin bildiği üzere iki kardeş şehrin asırlardır süre gelen fındık kavgası bitmek tükenmek bilmiyor. Hem Giresun hem de  Ordu, fındığın başkentinin kendisi olduğunu savunuyor. Peki aynı bölgenin birbirine çok yakın olan ama birbiri ile yıldızı bir türlü barışmayan bu iki inatçı ili arasındaki kavgada kim haklı dersiniz, gerçekten Giresun ve Ordu fındığının birbirinden farkı ne olabilir?

fındık (4)_689x960

Fındık ve fındık ürünlerini oldukça seven bir kültürün çocukları olarak hepimiz en kaliteli fındığı arama noktasında bazı araştırmalara başvuruyoruz. Sizler için bizzat Giresun ve Ordu’ya giderek bu farkı araştırdık.

Yeşilin şekil bulmuş hali olan Karadeniz illerinden Giresun ve Ordu oldukça mükemmel bir atmosfere sahip. Ordu’da teleferik yolculuğu ile doğayı keşfederek vardığımız Boztepe oldukça tatmin edici bir gezi imkanı sunuyor. Aşağıya indiğinizde rastladığınız  Ters Ev ise sizlere  fantastik bir dünyanın kapılarını aralıyor. Giresun’da ise  Mavi Göl, Göksu Travertenleri, Kuzalan Şelalesi, Kalesi, Zeytinlik Mahallesi ve Renkli Sokakları ile sizi bambaşka bir atmosfer ile karşılıyor.

Ülkemizin görülmeye değer bu iki ili çok yakın olduğu için kültürel olarak aslında aynı annenin iki çocuğu niteliğinde.  Peki yıllardır süregelen fındık kavgası neyin nesi diye soracak olursanız aynı topraklara ait minik farklılıkların baş gösterdiği fındıkta pek de bir fark yok.

fındık (1)_431x960

Ardahan'da trafik kazasında 9 kişi yaralandı Ardahan'da trafik kazasında 9 kişi yaralandı

Bilmeyenler için özetle Giresun ve Ordu fındığının arasındaki bu minik farkları anlatalım. Ordu fındığına baktığımızda daha iri ve yağsız bir fındık karşımıza çıkarken Giresun fındığı ise daha küçük ve yağlıdır. Giresun fındığında bulunan doymamış yağ asitleri hem çok sağlıklı hem de oldukça lezetli. Çikolata, ezme tatlı vb. gibi ürünlerdeki fındık da genelde Giresun fındığıdır. Ordu fındığına göre daha ince kabukludur. 

fındık (6)_824x960
Ordu fındığının da hakkını yemeyelim. Ordu fındığı da oldukça göz doyurur. Daha iri yapıdadır ve yağsızdır. Genellikle bisküvilerin içeriğinde kullanılır. Tabi çikolata ve ezmelerin içerisinde de bulunabiliyor. 
Kıssaca aslında bu sorunun cevabı göreceli diyebiliriz. En iyi fındık sizin fındığı nasıl sevdiğinize bağlı olarak değişebilir. Kalite açısından hem Ordu hem de Giresun fındığı arasında pek de bir fark yok.


 

Editör: Merve Kiraz