Yöre ürünlerine dayanan Bingöl mutfağında yemeklerin çoğu bulgur, ayran, süt, et, çökelek ve yenilebilir bitkilerden yapılmaktadır. Çorba, bulgur pilavı ve daha ziyade hamura dayalı olarak yapılan gömme, sirın, tutmaç, keşkek gibi yemekler en çok yapılan yemek türlerindendir. Halkın büyük bir kısmı kırsal kesimde yaşadığı için tarımsal ürünlerden ve ona bağlı olarak hayvansal ürünlerden istifade ederek beslenme ihtiyacını karşılamaktadır. Bunların dışında sebzeli yemekler, tatlılar, turşular ve kahvaltılık ürünlerde yöre mutfağına zenginlin ve çeşitlilik katan diğer besin maddeleridir. 

Pek çok yörede olduğu gibi Bingöl yöresinde de sofraların ilk sultanı çorbadır. En meşhur çorbalarından birisi olan Tutmaç Çorbasını sizlere tanıtmak istiyoruz.

 Bingöl yöresinin içimizi ısıtan sıcacık lezzeti tutmaç çorbası, yörenin en sevilen çorbalarından biridir. Erişte, nohut ve mercimeğin güçlerini birleştirmesi ile ortaya çıkan tutmaç çorbası; el açması yufka ve yöre halkının doğal yapımı tereyağı ile hazırlanan sosuyla damaklara şenlik veren, yöre halkının kış mevsiminde sofralarının baş tacı yaptığı nefis bir çorbadır.

Hamur hazırlama ve kurutma işlemi ise Bingöl yöresinde, genellikle damlarda yapılır ve çatılara serilerek kurutulur. Güneşte kuruması gereken hamurun, kısa sürede kuruması ise biraz zordur. Güneşli havalarda yaz mevsiminde yapılan tutmaçlar, kışın ise lezzetli bir şekilde tüketilir. Ayrıca Bingöl bölgesinde, punk adı verilen bir çeşit naneye benzer bir bitkiyi de, tutmaç çorbasının içine eklenir. Çorbaya harika bir tat verdiği belirtilir.

Bol malzemesi ile tek başına dahi doyurucu olan çorba, özellikle kış aylarında soğuk havalarda tüketilebilir. Bingöl ilimizin geleneksel restoran ve lokantalarında özellikle kış mevsiminde denenmesi gereken bir lezzettir.

 İşte farklı bir alternatif arayanlara enfes bir tür;

 Malzemesi: 500 gr. Un, 1 kg.yoğurt, 2 baş sarımsak, 1 kaşık tereyağı, 200 gr.kavurma, yeteri kadar toz biber, nane ve tuz

Tilki 'Boncuk' ile Sıcak Bir Bağ Kuruldu Tilki 'Boncuk' ile Sıcak Bir Bağ Kuruldu

Yapılışı : Un biraz tuz ile yoğrulur. Hamur haline getirilip, yoğrulan hamur kağıt inceliğinde yufkalar haline getirilir. Temiz bir bez üzerinde tek tek istenilen büyüklükte kesilir.

Önceden hazırlanmış yoğurda bir miktar su karıştırılıp hafif ateşte kaynayıncaya kadar karıştırılır. 5 dakika kaynadıktan sonra kesilmiş olan yufkalar ilave edilir. Bir miktar kavurma içine atılarak 15 dakika sonra ateşten indirilir. Tavada eritilen tereyağına isteğe göre acı biber, nane konarak ateşte kavrulur. Tabaklara konan çorbaya bu sos ilave edilerek servis yapılır.

Kaynak; https://bingol.ktb.gov.tr/ - https://www.firatikesfet.com/

Editör: Merve Kiraz