Erzincan’ın İliç ilçesinde, maden ocağında meydana gelen toprak kayması 9 işçinin toprak altında kalmasına neden oldu. Söz konusu facia oldukça dikkat çekici bazı iddialar ve soruları da beraberinde getirdi.

Altın madenlerinde neden siyanür kullanılır?

Türkiye’deki siyanürlü altın madenciliği faaliyetleri 2000’li yılların başından bu yana tartışma konusu olmaya devam ediyor.

Dünya genelinde ise siyanürlü altın madenciliği faaliyetleri ilk kez 19. yüzyılın sonlarında kullanılmaya başlandı. Şu anda dünyadaki altın üretiminin yaklaşık yüzde 85’inde siyanür kullanıldığı aktarılıyor.

Siyanür Erzincan Maden 1280X731

Altın madenlerinde siyanür kullanılmasında ki amaç  altının ayrıştırılması olarak açıklanıyor. Altın, çıkarılan kayaçların arasında yeteri kadar büyük olmadığında devreye siyanür giriyor. Bu nedenle düşük maden potansiyeline sahip yataklarda metal ile kolaylıkla birleşebilme özelliğine sahip olan siyanür kullanılıyor.

Madenlerdeki siyanür kullanımının temelini siyanür liçi oluşturuluyor. Maden bulunduğu düşünülen toprak küçük parçacıklar haline getiriliyor. Kayaçtan elde edilen cevher siyanürleniyor ve içindeki altın ayrıştırılıyor.

Siyanür J 1280X720

Bu hafta vizyondaki filmler Bu hafta vizyondaki filmler

Geriye kalan siyanürlü atıklar ise su ile arındırılıyor ve atık havuzunda tekrar kullanılmak üzere tutuluyor.

Altın üretiminde siyanürün kullanılması etkili ve ekonomik yöntem olarak kabul ediliyor.

Öte yandan Birleşmiş Milletler Çevre Programına göre son 10 yılda 40’tan fazla atık maden barajı kazası yaşandı. Yüzlerce insan yaralandı ve temiz suya erişim sağlayamadı.

Editör: Sena ERDOĞAN