Nu.D-38, Türkiye’nin ilk yerli yolcu uçağı olarak ilk uçuşunu 80 yıl önce gerçekleştirdi.

1938 yılında İstanbul’da üretilen Nu.D-38 isimli ilk yolcu uçağı sivil havacılık tarihinin ilklerinden biri oldu.

Uçak, Nuri Demirağ tarafından kurulan fabrikada tasarlandı. Demirağ, 1936 yılında sivil havacılık sektörünün en önemli adımlardan birini atmak için koılları sıvadı ve uzun bir hazırlık döneminin ardından uçak fabrikası kurulması için çalışmalara başladı.

Psikolojimiz neden bozuluyor? Psikolojimiz neden bozuluyor?

ilk uçak mühendislerinden Selahattin Reşit Alan’a ait olan “Nu.D-36” isimli uçak çok kısa bir süre içerisinde, 1936 yılında piste çıktı.  Birkaç yıl sonra ise Türkiye’nin kendi imkanlarıyla ilk yolcu uçağı üretilecekti.

Türkiye’nin ilk yolcu uçağının üretim süreci 1938 yılı tamamlandı. Uçağa Nu.D-38 ismi verildi. 2200 devirli 2 adet 160 beygir gücünde motorla donatılan uçak saatte 325 kilometre hız yapabiliyordu. 1200 kilo ağırlığındaki Nu.D-38, 700 kiloya kadar yolcu ve bagaj taşıyabiliyordu. 1000 kilometre menzile sahip olan uçak 3,5 saat boyunca havada kalabiliyordu.

Motoru hariç tamamen Türk işçiler ve teknisyenler tarafından üretilen uçağın teknik özellikleri, üretildiği dönem dikkate alındığında oldukça etkileyiciydi.

Sırada deneme uçuşları vardı...

Deneme uçuşlarının da başarıyla tamamlanmasının ardından Nu.D-38, 1944 yılında dünya havacılığı yolcu uçakları A sınıfına alındı.

Üstelik uçak ihtiyaç halinde askeri nakliye ve bombardıman uçağına dönüştürülebiliyordu.

Nu.D-38 ilk resmi uçuşunu 6 Mayıs 1944’te saat 9:45’te İstanbul’dan havalanarak gerçekleştirdi. Uçak 1.5 saat sonra Ankara Etimesgut Havaalanı’na inmeyi başarmıştı.

Bu tarihi seferde uçakta, Tasvir-i Efkar gazetesi sahibi Ziyat Ebuzziya, Vatan gazetesi muhabiri Faruk Fenik ve Nuri Demirağ bulunuyordu.

Uçağın tanıtımı için çalışmalar yapılsa da Nuri Demirağ, üretimin devamı için gerekli siparişleri almayı başaramadı. Daha sonra siyasete atılan Nuri Demirağ üretim faaliyetlerini sonlandırmıştı. Demirağ'ın ölümünden sonra ise Nu.D-38 hurdacılara satıldı.

Editör: Sena ERDOĞAN