Eğer kendinize bir takım uğraşlar arıyorsanız size çok faydalı bir önerimiz var; ahşap oyma. Bu sanat  zihni oldukça  çalıştırıp size mutluluk verecek.Öncelikle ahşap oyma nedir sizlerle paylaşalım;

Ahşap oyma sanatı hayal ve gözlemlerin el yordamı ile yardımcı elemanlar kullanarak beyin gücü ile yönlendirip kıymetli ahşapların üzerine şekillendirme yeteneğidir. Bu el emeği göz nuru ürünleri zaman zaman saraylarda, konaklarda, cami ve mescitlerde han ve hamamlarda görebilir daha yoğun olarak ev ve büro mobilyalarında izler, hat yazı, manzara ve tabiattan çiçek ve benzeri işlenmiş tablolar olarak evlerin ve ofislerin duvarlarında da büyük bir zevkle seyredilir.

Ahşap oyma sanatı, nesneler üzerinde motif oluşturmadan tutun da mobilya ve mimari süslemelere kadar yapılan her şeyi kapsıyor. Tarihi Mısır’a kadar dayanılan ahşap oyma sanatının, Afrika kabilelerine kadar da uzanan bir geçmişi bulunuyor. Zaman ilerledikçe azalan ahşap oymacılık ve ahşap oyma sanatı, buna rağmen yine de görülmekte. 

Eskiden el işçiliği ile yapılan ahşap oymacılığı artık günümüzde genellikle ahşap oyma seti ve ahşap oyma makineleri iler yapılıyor. Ahşap mobilya işlemeleri ve ahşap mobilya oymalarında özellikle sadece bu iş geliştirilmiş oymacılık makineleri var. Ve bununla birlikte eski dönemlerde daha çok ticari amaçlar ile yapılan ahşap oyma işi şimdilerde ise hobi olarak daha çok yapılıyor. 

Ağaç işçiliğinde kullanılan malzemeler daha çok ceviz, elma, armut, kayın, gürgen, çam, sedir, abanoz ve gül ağacıdır. Kakma, boyama, kündekari, kabartma-oyma, kafes, kaplama, yakma gibi tekniklerle işlenen ahşap eşyalar günümüzde de özgün dekoratif eserler olarak kullanılmaktadır. Bu teknikler 19. Yüzyılda yaygınlaşmış olup; Kastamonu, Bitlis, Bursa, Gaziantep, İstanbul(Beykoz), Ordu ve Zonguldak gibi illerle halen devam etmektedir.

Ahşap oyma alanında birçok farklı malzeme setleri bulunuyor. Bu nedenle de malzemeleri almadan önce hangi tür ahşap oyma sanatı gerçekleştireceğinize karar vermeniz gerekiyor. Daha ince işler yapacaksanız daha ince ve detay ahşap oyma aleti içeren bir set, daha geniş bir alanda çalışacaksanız daha geniş ağızlı ürünler kullanmanız lazım. 

Ahşap oyma sanatı aslına bakıldığı zaman kolay gibi görünse de çok zor ve karmaşık bir iş. Vakit alan ve uğraşması hobi olarak olduğu zaman çokça keyifli olan ahşap oyma işi için ülkemizde birçok ahşap oyma kursu bulunuyor.

Ardahan ve Tunceli'de gönüllüler el birliğiyle ormanları temizledi Ardahan ve Tunceli'de gönüllüler el birliğiyle ormanları temizledi

Oymacılığa nasıl başlamalı?

-Oymacılık için aletlerinizi seçin

-Oymacılık için Dremel aletlerinizi seçin

-Pürüzleri gidermek için Dremel aletlerinizi seçin

-Oymacılık için en uygun ağacı bilmelisiniz

-Ağaç seçerken nelerden kaçınmalısınız

-Doğru güvenlik tedbirlerini alın

-Tasarımınızı ilk önce çizin

-Oymacılığa özel zaman ayırın

Oymacılık projeleriniz sırasında daha hızlı geçmesini isteyeceğiniz dönemler olacaktır. Bu, özellikle kurutma süreci için geçerlidir. Ancak, ağırdan alın ve sürecin her bir adımının tadını çıkarın. Ağaç oymacılığı sabır gerektiren bir hobidir. İşinizi bitirip elinize aldığınızda, aceleye getirmediğiniz için mutlu olacaksınız.

Editör: Merve Kiraz