Ahit Sandığı, akasya ağacından yapılmış, içi ve dışı altın ile kaplanmış kutsal bir sandıktır. Sandığın kapağında iki melek figürü yer almaktadır. Kutsal kitaplarda (Kur'an, İncil, Tevrat) ve bazı kutsal metinlerde sandıktan söz edilmektedir. Bazı kaynaklara göre sandık bizzat Hz. Musa tarafından, bazı kaynaklara göre de Hz. Musa'nın yönergeleri doğrultusunda Belasel ve Oholiab tarafından, M.Ö.1513 yılında yapılmıştır.
Ne Amaçla Yapılmıştır?
Ahit Sandığı, Tanrı'nın emri ile yapılmıştır. Sandığın yapım amacı Tanrı tarafından Hz.Musa'ya verilen ve iki taş levhaya yazılmış olan 10 Emir'i muhafaza etmektir. 10 Emir, Tanrı ve İsrailoğulları arasındaki bir anlaşmadır. Sandığa bu nedenle Ahit yani Anlaşma Sandığı adı verilmiştir. Ayrıca İncil'in Mısır'dan Çıkış bölümü 25:22'de Tanrı, "Seninle orada, Ahit Sandığı’nın üstündeki melekler arasında, Bağışlanma Kapağı’nın üzerinde görüşeceğim ve İsrailliler için sana emirler vereceğim" demiştir. Bu nedenle Yahudilik inancında Ahit Sandığı Tanrı'nın fiziksel olarak bulunmuş olduğu yerdir ve önemi büyüktür. Sandığa herkesin yaklaşması yasaktı. Kutsal Ahit Sandığı’na yaklaşanlar ölüyormuş. Bundan dolayı özel kıyafetlerle taşındığı söyleniyor.
İçinde Neler Var
Ahit sandığı yapıldığında sadece 10 Emir tabletlerini barındırmaktaydı. Daha sonradan Hz. Harun'un asası ve altın bir kavanozda bir miktar mana (İsrailoğullarının çöldeki seyahatinde Tanrı tarafından gönderilen besleyici yiyecek) ilave edildi. Kaynaklara göre asa ve mana daha sonradan sandıktan çıkarılmıştır.
Şimdi Nerede
Ahit Sandığı nerdeyse 2000 yıldır kayıptır. M.S.63 yılında Roma Generali Pompey, Kudüs tapınaklarında yaptığı incelemelerden sonra sandığın kayıp olduğunu bildirmiştir. O tarihten günümüze kadar sandıktan hiçbir haber alınamamıştır. Hristiyanlığa göre Hz.İsa'nın fedakarlığı ile yeni bir anlaşma yapılmıştır. Bu anlaşmaya göre kalplerini Tanrı'ya adamış insanlar affedilecektir. Hristayanlığa göre yeni bir anlaşma yapıldığından Ahit Sandığı görevini tamamlamış ve cennete alınmıştır.
Ahit Sandığının Kur’an-ı Kerim’de, Bakara Suresi 248. ayette bahsi geçmektedir; ”Peygamberleri onlara; onun hükümdarlığının alameti, içinde rabbinizden bir sekinet, Musa ve Harun ailelerinin bıraktıklarından bir bakiye bulunan ve meleklerin taşıdığı tabutun (sandığın) size gelmesidir dedi. Gerçekten inanıyorsanız bilin ki bunda sizin için bir işaret vardır.”
Tapınak şövalyelerinin kuruluş amaçlarının birinin sandığı aramak olduğuna inanılıyor. 12. yy İstanbul’u işgal edince haçlılar asıl amaçlarından birinin sandık olduğuna dair bir inanç vardır. Ahit Sandığı nerdeyse 2000 yıldır kayıptır. İnanışa göre Ahit Sandığının Ayasofya’da olduğuna dair bir inanç mevcuttur. Bazıları Uludağ’da bazıları ise Spil Dağında ve yakında gün yüzüne çıkacağını bekliyor. Bir kısmın ise Tarsus kazısında bulunduğuna dair iddiadır.
2021 yılında ise ajanslara; “Çorum'da Hz. Süleyman'a ait olduğu değerlendirilen altın kaplama sandık ele geçirildi. Çorum Müze Müdürlüğü uzmanlarının yaptığı incelemede, operasyonda ele geçirilen altın kaplama ahit sandığı ve altın sikkenin, 2017 yılında Amasya'da bulunan ve Hz. Süleyman'a ait olduğu tespit edilen 11 parça tarihi eserin devamı niteliğinde olduğu, eserlerin Roma İmparatorluğu dönemine tarihlendiği tespit edildi” denildi.