Birbirinden ilginç beyin yakan teorilerin ortak yanı acaba bizi nasıl bir kaos bekliyor. Olumsuz bir şey olacağına herkes inanmış durumda. Kimileri ise bu bir dönüşüm doğum sancılıdır ama sonunda bir mucize vardır diyor. Hep birlikte sonucun ne olacağını göreceğiz biz şimdi size Mitolojik Eris’i anlatalım.

Eris Yunan Mitolojisinde Fitne Tanrıçası

Eris yunan mitolojisinde kavganın ve fitnenin tanrıçasıdır. Genellikle insanlar ve tanrılar arasında fitne ve kavga çıkarır. Eris’in çıkardığı fitnelerden en bilineni Üç Güzeller Yarışması sonucunda Truva savaşının başlamasıdır.

Eris Tanrı Zeus ve Tanrıça Hera’nın kızıdır. Ancak bazı mitlerde Eris’in karanlığın tanrısı Erebus ve Nyx’in kızı olduğu belirtilmiştir. Eris insanlar arasında anlaşmazlık çıkarmayı o kadar sever ki bu yüzden oğluna Strife (Kavga) ismini vermiştir. Tanrıça genellikle Savaş Tanrısı Ares ile birlikte savaşlara katılırdı. Kendisi gibi oğlu Strife’da Ares’in yanında savaşlara katıldı.

Yeni varyantın adı Eris, Eris kimdir Neden bu isim verildi (4)_1280x768

Eris ve Üç Güzeller

Tüm zamanların gelmiş geçmiş en iyi 10 filmi Tüm zamanların gelmiş geçmiş en iyi 10 filmi

Eris gibi kötü mizacı olan kişiler insanların arasını bozmak için yer yolu dener. Bunun en büyük örneklerinden birisi ise Deniz Perisi Thetis ile Yunan Kralı Peleus’un düğününde gerçekleşmiştir.  Düğün sahipleri Eris’in bir karışıklığa yol açmaması için onun dışındaki tüm tanrıları düğüne davet etmiştirler. Ancak düğüne davet edilmeyen tanrıça bu duruma sinirlenerek intikam almaya karar verir.

Eris düğüne sırasında davet edilmemesine rağmen ortaya çıktı. En güzelli tanrıyı temsil edeceğini söylediği altından yapılmış bir elma ortaya çıkardı. Tanrılar ve Tanrıçalar ödülü kimin alması gerektiği konusunda tartışmaya başladılar. Ancak Olimpos tanrıları ödülü kimin alacağı konusunda çekimser davrandılar. Bu nedenle en güzel tanrıçayı Truva prensi Paris’in seçmesini istediler.

Üç güzeller yarışmasına katılan tanrıçaların her biri Prens Paris’e bir ödül vaadinde bulundu. Buna göre Athena Paris’e bilgelik sözü verdi. Hera ise iktidar sahibi olmasını sağlayacağını vadetti. Afrodit ise ona geri çeviremeyeceği bir teklifte bulundu. Eğer Paris Afrodit’i seçerse Dünya’nın en güzel ölümlü kadını Spartalı Helen ona aşık olacaktı. Paris bu teklifi çok fazla düşünmeden Afrodit’i seçti.

Bu seçimin sonucu savaş ve yıkımdan başka bir şey getirmeyecekti. Paris’e aşık olan Spartalı Helen halihazırda Kral Menelaus ile evliydi. Yine de buna rağmen Paris ile Truva’ya kaçtı. Bu durum Karşısında Menelaus çok öfkelendi ve Truvalılardan intikam alacağına yemin etti.

Fitne tanrıçası yaşanan bu olay zincirinin sonunda yine namına yakışır bir olayın başlamasına neden oldu. Truva savaşı tam 10 yıl sürdü, yüzlerce insan hayatını kaybetti ve sonunda Truva kenti düştü.

Yeni varyantın adı Eris, Eris kimdir Neden bu isim verildi (1)_1174x960

Kaynaklar:
The myths and legends of ancient greece and rome – E.M. berens
Walter Burkert – İlkçağ Gizem Tapıları
Yunan Ve Roma Mitolojisi- Colette Estin

Bir önceki yazımız olan Erebus | Yunan Mitolojisinde Karanlığın Tanrısı başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

Editör: Saliha Kara