İnsanların zeki olduğunu söyleyebilmek için çeşitli özelliklerinden bahsetmek mümkün. Bazen iyi eğitimli, bazen zengin, bazen aile hayatında başarılı, işinde başarılı, arkadaşlık ilişkilerinde başarılı, özgüvenli ve daha sayabileceğimiz birçok özellikle insanlara zeki diyebiliriz. Ancak bazı özellikler var ki zeki insanların hepsinde ortak görünen özelliklerden. İşte zeki insanların ortak özellikleri:

Sorumsuzca davranmazlar

Zeki insanlar ne zaman ne yapması gerektiğini çok iyi ayarlar. Yani sadece çalışmak veya sadece eğlenmek olarak bakmazlar hayata. Eğlencenin dozunu kaçırıp işlerini aksatmazlar. Hem işlerini yapar hem eğlenirler.

Tasarruf ederler

Tasarruflu davranmak ve cimrilik farklı şeylerdir. Zeki insanlar bunun farkını çok iyi bilirler ve ona göre davranırlar. Temel ihtiyaçlarından asla kısmazlar ama gereksiz harcamalarda yapmazlar. Örneğin herkes normal ampul kullanırken onlar enerji tasarruflu ampul kullanırlar. İnternette bulabileceği bilgiler için boşu boşuna gereksiz platformlara üyelik yaptırmazlar.

Geniş bakış açısına sahiplerdir

Zeki insanlar katı görüşlü değillerdir. Yeniliklere her zaman açıklardır. Yeni ve doğru bilgiler öğrenmek onları mutlu eder.

Hatalara değil çözüm yollarına odaklanırlar

Zeki insanlarda herkes gibi hata yapar. Ancak onlar yaptıkları hataya odaklanmak yerine hem çözüm yolu ararlar hem de hatalarından ders çıkarıp tekrar aynı hatayı yapmazlar.

Geçmişi geçmişte bırakırlar

Her zaman gelecek odaklı düşünürler. Geçmişe takılıp kalmazlar.

Belirledikleri yoldan şaşmazlar

Zeki insanların başkalarının düşüncelerinden çok fazla etkilenmezler Farklı fikirlere karşı her zaman açık olurlar; ancak bir şeyin doğru olduğuna karar verdikleri zaman onları bu düşünceden caydırmaya kimsenin gücü yetmez.

Güncel gelişmeleri takip ederler

Sürekli değişen ve gelişen dünyayı takip etmek oldukça önemli. 10 sene öncesinde doğruluğundan emin olduğumuz bir şey bugün kulağa deli saçması gibi gelebiliyor. Akıllı insanlar da bu durumun farkında olarak, etraflarında yaşanan gelişmeler karşı her zaman açık oluyorlar. Çünkü biliyorlar ki dünyanın hızına yetişemezseniz, asla başarılı olamazsınız. İşte bu nokta da zekiler ile diğerlerini ayıran özellikler arasında çarpıyor.

Gribin ilacı, kışın kurtarıcısı belli oldu: Her derde deva bitki Gribin ilacı, kışın kurtarıcısı belli oldu: Her derde deva bitki

Şansa inanmazlar

Akıllı insanlar iyi şeylerin şans eseri olmadığına inanmadıkları gibi kötü şeylerinde şanssızlık eseri olmadığını bilirler. Onlar iyi çalışarak başarılı olunabileceğini bilirler.

Kendilerine karşı her zaman dürüst olurlar

Zeki insanlar her konuda kendilerine karşı dürüst olmayı bilirler. Bir işe başlayacakları zaman o iş için harcanması gereken zamanın ve emeğin ne kadar çok olacağını bilirler. Başarılı olmak için vazgeçilmesi gereken eğlenceli aktivitelerin, arkadaşlıkların, hobilerin farkında olurlar.

Gereksiz risk almazlar

Zeki insanlar risk alacakları zaman, o konunun risk almaya değer olup olmadığını iyi hesap ederler. Aslında bu cesaretsizlik değildir. Zeki kişiler gerçekçi olduklarından şans eseri iş yapmazlar. Gerekli durumlarda da risk almaktan kaçınmazlar.

Editör: Yasemin Dülgeroglu