Sigara, pipo, puro, nargile ve sarmalık çiğnemelik tütün, elektronik sigara ve puf dumanı olmak üzere, zararlı toz, gaz ve parçacıkların sürekli solunması sonucunda kişilerde akciğer hastalığı meydana gelir.

Zararlı duman, gaz ve tozlara sürekli maruz kalan akciğerde solunan havayı taşıyan havayolları ve oksijen alışverişini sağlayan akciğer dokusu olumsuz etkilenir. 

Tıp dilinde pnömoni olarak adlandırılan zatürre; akciğer parankim dokusunda meydana gelen iltihaplanma sonucu oluşuyor. Hemen herkesin yakalanabildiği zatürre dünyada ve  Türkiye’de en sık görülen ve en fazla ölüme neden olan hastalıkların başında geliyor.

Sinirlerinizi Misafir Edin: Magnezyumun Sihirli Değeri Sinirlerinizi Misafir Edin: Magnezyumun Sihirli Değeri

Uzmanlara göre bakteriler başta olmak üzere çeşitli mikroorganizmaların bulaşması sonucu ortaya çıkan  zatürre hastalığına sağlıklı kişiler de yakalanabiliyor. 

Bazı hastalıklar ve etkenler var ki zatürreenin ortaya çıkma ihtimalini oldukça yükseltiyor.

Zatürre riskini artıran hastalıklar;

KOAH, 
Bronşit, 
Kistik Fibroz, 
Diyabet, 
Böbrek Hastalığı, 
Kalp Yetmezliği, 
Karaciğer Hastalığı, 
Kanser.
Bunların yanı sıra dalağı alınmış olan hastalar, kronik alkolikler, beslenme bozukluğu olanlar, gribal enfeksiyon geçirenler, uzun süreli kortizon veya bağışıklık sistemini baskılayan ilaç kullananlar risk altında olabiliyor.

Editör: Sena ERDOĞAN