Küfler, bitkiler veya hayvanlar üzerinde yaşayan ve hava, su veya böceklerle taşınabilen küçük mantarlardır. Küfler en iyi ılık ve nemli koşullarda büyür, ancak buzdolabı sıcaklıklarında da oluşan küfler olabilir. Küfler tuzu ve şekeri tolere eder ve reçel, turşu, meyve, domates gibi yüksek asitli gıdalarda ve pastırma, jambon ve salam gibi işlenmiş tuzlu etler üzerinde yaşayabilir. Bazı küfler, duyarlı kişilerde alerjik reaksiyonlara ve solunum problemlerine neden oldukları için tehlikeli olabilir.

Bazı küfler, insanları hasta edebilecek zehirli maddeler olan mikotoksinler de üretir. Gıdaları temiz tuttuğunuz kadar mutfak gereçlerini de temiz tutmaya özen gösterin. Küflü yiyeceklerden kaynaklanan küf sporları buzdolabında, bulaşık bezinde ve diğer temizlik gereçlerinde birikebilir.

Küflenmiş yiyecekleri küçük bir poşete koyarak çocuklardan ve hayvanlardan uzakta kapalı bir çöp kutusuna atın. Buzdolabını veya kileri, özellikle yiyeceklerin saklandığı alanı temizleyin ve küflü yiyeceklerin dokunmuş olabileceği yakındaki eşyaları ve gıdaları kontrol edin.

Soğuk Algınlığında Doğru Beslenme: Hızlıca İyileşmenin Yolları Soğuk Algınlığında Doğru Beslenme: Hızlıca İyileşmenin Yolları

Genel olarak, sert peynir, sert salam, havuç ve dolmalık biber gibi sert ürünler dışında küflenmiş yiyecekleri atmak en iyisidir. Küflerin bu ürünlere derinlemesine nüfuz etmesi zor olduğundan, küften çok etkilenmedikleri takdirde kurtarılabilirler

Editör: Adem Küçükkaya