Bir döneme damga vuran Yeşilçam,  İstiklal Caddesi. Ortasında da küçük bir sokak bulunur: Yeşilçam Sokağı. Bu sokak Türk Sineması‘nın kalbi.  Yeşilçam‘ın pek çok ismi bu sokakta keşfedildi. İşte Çocukluğumuzun vazgeçilmez filmlerine imza atan Yeşilçama ait az bilinen gerçekler;

Yumurcak karakterinin Mürüvvet Sim’in küçüklüğü olduğunu biliyor muydunuz?

Hulusi Kentmen, güçlü bir aile babası, şık bir adam. Peki Hulusi Kentmenin klasik müzik çalabilen bir kemancı olduğunu biliyor muydunuz? Aynı zamanda da denizci bir astsubaydır.

Barış Manço’nun yer aldığı sadece bir tane film var. Filmin ismi de “Baba Bizi Eversene.” ancak bu filmin tasarlanan, planlanan ilk ismi bu değildi. İlk isim “Gel Gör Beni Aşk Neyledi” imiş.

Zeki Alpan. Usta bir oyuncu. Onu pek çok filmden tanıyoruz. Peki kendisinin aynı zamanda Sadri Alışık dahil pek çok oyuncunun makyözü olduğunu biliyor muydun?

Ardahan'da arkeolojik yüzey araştırmaları başlatıldı Ardahan'da arkeolojik yüzey araştırmaları başlatıldı

“Eyer” filmini izledin mi? Kartal Tibet’in usta oyunculuğu ile var olan bu filmde Tarkan’ın çocukluğunu yani Kartal Tibet’in çocukluğunu canlandıran isim Kanat Tibet’tir. Yani bizzat kendi oğludur.

Yeşilçam sineması 1950'li yıllarda başlamıştır. Öncesinde yer alan sinema için "Tiyatrocular dönemi" denmiştir.

Yeşilçam sinemasını başlatan film "Kanun Namına" adlı film olmuştur. Filmin başrolü Ayhan Işık'tır.

Eski dönemde bu zamanki gibi çok ajans ve menajerlik sistemi olmadığı için dönemin tüm popüler oyuncuları sinema yarışmasıyla keşfedildi. Birkaç kişi hariç.

Sinema tarihinin uluslararası alanda ödül alan ilk filmi 1963 yapımı Susuz Yaz filmi olmuştur.

Türk sinemasında sarışın kadın oyuncudan esas kadın olmaz algısını Filiz Akın yıkmıştır.

Sadri Alışık ve Çolpan İlhan çifti sinemada dublajsız oynamanın öncülüğünü etmiştir.

Birçok yazarın kitapları filme uyarlanmıştır. Buna öncülük eden isimler arasında Hülya Koçyiğit, Sadri Alışık ve Çolpan İlhan vardır.

Editör: Merve Kiraz