Van'da şiddetli sağanak, sel ve taşkınlara yol açtı Van'da şiddetli sağanak, sel ve taşkınlara yol açtı

Sahiplendiğiniz köpek yavrusunun belirlediğiniz bölgeye tuvaletini yapması için tuvalet eğitimi vermeniz şart. Bu nedenle yavru köpek eve geldiği andan itibaren tuvalet eğitimine başlamakta fayda var.

İç Mekan Tuvalet Eğitimi

İlk olarak köpeğin tuvaletini nereye yapması gerektiğine karar verin.

Köpekler yemeklerini yedikten sonra bağırsaklarında oluşan baskı gereği tuvalet yapma gereksinimi duyarlar. Böylece yavru köpeklerin en çok hangi zamanlarda tuvalet gereksinimi duyduğu bilinir.

Düzenli vakit dilimlerinde  yavru köpek maması verdiğiniz köpeğe, belirlediğiniz zaman periyotları dışında mama vermeyerek yavrunun tuvalet gereksinimlerini kontrol altına alın.

Aynı zamanda tuvalet ihtiyacı olan köpek yeri koklar, telaşlı bir biçimde daireler çizer ya da oyunun ortasında birden durgunlaşır.

Alan belirleyin

Tuvalet yapacağı alanı hazırladıktan sonra yavru köpek orada tuvaletini yapana kadar bekletin. Sonrasında ona bir ödül verin ve her tuvalete gittiğinde onu sevin.

Tuvalet Bölgesi Dışında Her Yeri Temizleyin

Köpeğiniz kendi tuvalet bölgesi dışında hiçbir yerde kötü koku almamalı. Çünkü  koku aldığı takdirde oraya da dışkılamak isteyebilir.

Kısa emirlerle uyarın 

Yavru köpeğiniz tuvaletini yanlış yerde yaparsa kısa emirlerle uyarın ancak asla cezalandırmayın.
Evcil hayvanınızı tuvalet eğitimi sırasında daima denetleyin. Köpek davranışları alışkanlıklardan doğarlar ve benzer durumlara içgüdüsel olarak aynı tepkiyi verirler.

Dış Mekan Tuvalet Eğitimi

Köpekler mamalarını yedikten sonra ortalama olarak 5 – 10 dakika sonra tuvalet ihtiyaçlarını gidermek isterler. Köpeğinizi dışarı çıkardığınız zaman tuvaletini yapması için alanı siz ya da köpeğiniz seçebilir. 

Köpeğiniz hangi saatlerde mamasını tüketiyorsa o zaman dışarı çıkarın.

Tuvalet ihtiyaçlarını dışarıda giderirken köpeğinize bu süre zarfında fazla ilgi gösterip dikkatini dağıtmayın.

Köpeğinizi her gün tuvaletini yapması için aynı yere götürürseniz bir süre sonra o alanı zaten kendisi benimseyecek ve dışarı çıktığınız zaman tuvalet ihtiyacı için o bölgeye gidecek.

Yavruluk dönemlerinde köpeğinizi 3 ya da 4 kere dışarı çıkarmanız gerekebilir.


 

Editör: Sena ERDOĞAN