Kovancılar'da altyapı çalışması devam ediyor Kovancılar'da altyapı çalışması devam ediyor

Hamurun kabarması için kullanılan mayanın bozulmadan kalitesini koruması, hamur işlerinde başarıyı artırır. Dev gibi kabaran hamur işleri için mayanızı saklarken özenli davranmanızda fayda var.

1-    Maya aşırı sıcağa ve soğuğa karşı hassas olduğundan sıcaklık maya için hayati rol oynar.
2-    Mayayı saklarken göz önünde bulundurulması gereken bir diğer önemli faktör; nem.  Aşırı nem küf ve bakteri oluşumuna yol açarak mayayı bozabilir. Mayayı kuru ve her türlü nem kaynağından uzak tutmak gerekir.
3-    Hava ve ışığa maruz kalmak mayanın bozulmasını hızlandırarak etkinliğini azaltabilir. Mayanın ışığı engelleyen hava geçirmez kaplarda saklanması gerekir.
4-    Mayayı saklamak için özel olarak tasarlanmış bir kap seçin. Güvenli bir kapağı olan plastik veya camdan yapılmış hava geçirmez kaplar tercih edilebilir. Kabın temiz ve kuru olmasına özen gösterin.
5-    Soğutma veya dondurma işlemi mayanın raf ömrünü önemli ölçüde uzatabilir. Mayayı birkaç hafta içinde kullanmayı planlıyorsanız, soğutma yeterli olur. Mayayı hava geçirmez bir kaba aktarın, tarihle etiketleyin ve dondurucuya yerleştirin. Dondurulmuş maya altı aya kadar veya daha uzun süre dayanabilir.
6-    Yaş mayanızın hala aktif olup olmadığını belirlemek için bir çay kaşığı şekeri yarım bardak ılık suda eritin ve mayayı üzerine serpin. Hafifçe karıştırın ve yaklaşık 10 dakika bekletin. Maya köpüklü ve kabarcıklı hale gelirse, hala canlıdır ve kullanılabilir. 
 

Editör: Sena ERDOĞAN