Siz çok su içtiğinizi düşünüyor olabilirsiniz. Ama bu su yeterli mi bilmiyoruz. Yeterince su içmediğinizi göstere 7 belirti haberimizde.

Doğru miktarda ve düzenli su içmenin faydaları vücudumuza her alanda olumlu etki sağlar. Yeterli miktarda su içtiğinizi düşünüyorsunuz fakat tüm gününüzü kahve içerek geçiriyorsanız, vücudunuz zannettiğinizden daha fazla susuz kalmış olabilir.Günlük aktiviteler sırasında iki buçuk litreye yakın su kaybederiz. Hatta nefes almanın bile çok fazla sıvı kaybına neden olur. Kaybettiğimiz bu su miktarını mutlaka geri almalıyız.

Vücudumuzda ki su dengesinin korunması için yeterli miktarda su içmenin önemi çok büyük. Uzmanlara göre, yetişkin kadınların günde 11,5 bardak yani 2,5 litreye yakın sıvı alması yeterli. Erkeklerin ise günde 15.5 bardak – 3,7 litre sıvı almaları gerekiyor. Eğer yeterli su almıyorsanız vücudunuz size işeret verir. İşte bu işaretler

AĞIZ KURULUĞU

Vücudumuzdaki dehidrasyonun en bilinen susuzluk hissiyatıdır. Bu his ağız kuruluğunun yanı sıra suya ihtiyacınız olduğunu da gösterir.

KOYU RENKLİ İDRAR

Az su içtiğinizde idrarınızın rengi değişir. Doktorlar, açık sarı renkli idrarın ideal olduğunu söylüyor. Eğer idrarınız koyu renkliyse, kesinlikle daha fazla su içmeniz gerekir.

BAŞ AĞRISI VE BAŞ DÖNMESİ

Beynimiz yeteri miktarda sıvı almadığında kan hacmi azalır. Bu da baş ağrısı ve baş dönmesine sebep olur. Ancak yeterli su içmenize rağmen baş dönmesi sorunu yaşıyorsanız mutlaka doktora görünmelisiniz.

KURU CİLT VE DUDAKLAR

Eğer kuru bir cildiniz ve dudaklarınız varsa muhtemelen vücudunuz su eksikliği yaşıyordur. Kendinize küçük bir test yaparak bu durumun sizin için geçerli olup olmadığını öğrenebilirsiniz. Elinizin arkasındaki deriyi iki parmağınız arasında sıkıştırın ve yukarı çekin. Eğer eski haline yavaş dönüyorsa, bu susuz kaldığınızın bir işaretidir.

KABIZLIK

Sonbaharda kapıyı çalan hastalıklara dikkat! Sonbaharda kapıyı çalan hastalıklara dikkat!

Eğer sık sık kabızlık problemi yaşıyorsanız günlük içtiğiniz su miktarınızı sorgulamanızda fayda var. Eğer çok az su içerseniz bağırsaklarınız dışkıdan çok fazla su çeker ve buda hacmini azaltır. Bağırsak yolu dolu olmadığında otomatik olarak bağırsaklarınız kendini dışkıyı atmak zorunda hissetmez.

Editör: Yasemin Dülgeroglu