SAĞLIK

Vücudumuzdaki bakteriler bakın nerelerde yaşıyor!

Bakterilere dair ilginç bilgiler sizi çok şaşırtacak

Abone Ol

Son zamanlarda reel videolar aracılığıyla sıkça gözümüze sokulan ve her şeyden tiksinmemizi sağlayan o bakteriler aslında çok da korkulacak ya da irkilmemizi gerektirecek canlılar değil. bedene fazlaca faydalı olsa da zararları da olan bakteriler hakkında bilmeniz gerekenleri ve bakterilerin bedenimizde nerelerde yaşadığını, içeriğimizde sizlerle paylaşacağız.

Bakteriler nedir canlı mıdır?

Bakteriler çıplak gözle görülemeyen mikroskobik canlılardır. Hem vücudun içerisinde hem de dış çevrede bulunan bakteriler her yerde yaşayabilen canlı türlerinden biridir. Yaşadıkları ortamlar sıcak iklimlerden buzul iklimlere kadar değişkenlik gösterebilir. Bazı bakteri türleri vücudunuzun bazı işlevlerine çeşitli katkılar sağlayabilirken bazı bakteri türleri ise enfeksiyon durumu oluşturarak rahatsızlanmanıza neden olabilir.

Bakterilerin ağır çevre koşullarına uyum sağlamasını kolaylaştıran ve bağışıklık sistemi hücrelerinden kendilerini korumalarına yardımcı olan bir dış membranları (zarları) bulunur. Bazı bakterilerde bu zar yapısına ek olarak flagellum adı verilen kamçı şeklinde bir çıkıntı da yer alabilir. Kamçı, bu bakterilere hareket edebilme özelliği sağlar. Bakterilerin dış yapılarından bir diğeri ise yüzeylere kolayca yapışmalarını sağlayan saç teli benzeri çıkıntılardır.

Bakteriler genel olarak metabolik aktivitelerinde oksijen kullanıp kullanmamalarına göre aerobik (oksijen kullananlar), anaerobik (oksijensiz solunum yapanlar) ve fakültatif anaerob olarak sınıflandırılabilir. Sadece anaerobik olarak enerji üreten bakteriler ortamda oksijen varlığında yaşamlarını sürdüremezken, fakültatif anaerob bakteriler ise oksijen varlığında hücresel aktivitelerinde artış meydana gelmesine rağmen, yaşamlarını sürdürmek için oksijene ihtiyaç duymayan bakteri türünü oluşturur.

Bakteriler bedenimizde nerelerde yaşarlar?

1.Ağızdaki Bakteriler
2.Ciltteki Bakteriler
3.Akciğer Mikrobiyomu
4.Genital Mikrobiyomlar
5.Erkek Cinsel Organı Bakterileri
6.Kadın Cinsel Organı Bakterileri
7.Gözlerde de Bakteriler Var
8.Bademciklerimizin Koruyucuları
9.Kulak Mikrobiyomu
10.Anne Sütündeki Bakteriler
11.Mesane Bakterileri
12.Burnumuzdaki Bakteriler
13.Göbek Deliğindeki Dünya

Bakteriler hakkında bilmediğiniz ilginç bilgiler

•    Bakteriler tek bir hücreden oluşurlar.
•    Çubuksu, spiral ya da küresel şekillerde olabilirler. Boyutları ise genelde birkaç mikrometre büyüklüğündedir.
•    Bakterilerin doğadaki en küçük göz kürelerine sahip oldukları bilinmektedir. Büyüklüklerine göre kıyaslandıklarında ise en büyük göz kürelerinin bakterilere ait olduğu söylenebilir.
•    Dünya atmosferinde bulunan oksijenin neredeyse yarısının bakteriler tarafından üretildiği düşünülmektedir.
•    Sandığımızın aksine bakterilerin çoğu yararlıdır. Örnek vermek gerekirse; bağırsaklarımızda bulunan dost bakteriler, sindirim sistemini düzenlemeye ve bağışıklık sistemini desteklemeye yardımcı olurlar.
•    Ağzımızda bulunan bakterilerin sayısı, dünya nüfusundan bile daha fazladır.
•    Sağlıklı ve temiz bir ağızdaki her dişin arasında 1000 ile 100.000 arasında bakteri bulunduğu bilinmektedir.
•    Vücudumuzda bulunan bakteri sayısı, hücresi sayımızdan 10 kat daha fazladır.
•    Vücudumuzdaki bakterilerin toplam ağırlığının yaklaşık 4 kg olduğu ileri sürülmektedir.
•    Bakteriler olmazsa ekosistem tamamen çökecektir. Çünkü bakteriler, dünyadaki enerji ve besin akışının devamlılığında büyük role sahiplerdir.
•    Aslında vücut teri, kokusuzdur. Kokuya neden olan şey, onunla karışan bakterilerdir.
•    Anne sütünde bulunan şeker bebek için değil; bebeğin bağırsaklarında bulunan dost bakterileri beslemek içindir.
•    Birçok antibiyotik ilacın bakterilerin yardımıyla yapıldığı bilinmektedir.
•    Dünya üzerindeki en güçlü canlı olarak kabul edilen “Gonorrhoeae” bakterileri, kendi vücut ağırlıklarının 100.000 katını taşıyabilirler.
•    Fasulye benzeri kompleks karbonhidratları tükettiğimizde gaz çıkarmamızın sebebi kalın bağırsağımızda bulunan bakterilerdir.
•    Bakteriler, kamçıları sayesinde çok hızlı hareket edebilirler. Hızlarının saatte 0.00017 km’ye kadar çıkabildiği bilinmektedir. Bu hızı 180 cm boyundaki bir insana uyarlayacak olursak saniyede 100 metre koşmak anlamına gelir!

Kaynak; https://avicennaint.com/ - www.enterogermina.com/tr