Dubai çikolatası mı, zehir mi? Dubai çikolatası mı, zehir mi?

Vertigo, baş dönmesi ile aynı şey değildir. Vertigolu insanlar sanki gerçekten dönüyormuş veya hareket ediyormuş veya dünya onların etrafında dönüyormuş gibi hissederler.
Vertigo, iç kulağın dengeyi kontrol eden kısmındaki bir sorundan kaynaklanır. Periferik vertigonun başlıca nedenleri, iyi huylu pozisyonel vertigo, aminoglikozit antibiyotikler, sisplatin, diüretikler veya salisilatlar gibi iç kulak yapılarına toksik olan bazı ilaçlar, kafa yaralanmaları, vestibüler sinir iltihabı iç kulağın tahrişi ve şişmesi, meniere hastalığı ve tümörden kaynaklanan vestibüler sinir üzerindeki baskıdır.
Merkezi vertigonun ise beyindeki, genellikle beyin sapındaki veya beynin arka kısmındaki bir sorundan kaynaklanır. 
Vertigolu hastalarda gözlerde odaklama sorunu, baş dönmesi, bir veya her iki kulakta işitme kaybı, denge kaybı, kulaklarda çınlama, bulantı ve kusma olabilir. 

Uzmanlar, doktor tarafından yapılan muayenede denge kaybı nedeniyle yürüme sorunları, göz hareketi sorunları veya istemsiz göz hareketleri, işitme kaybı, koordinasyon ve denge eksikliği, güçsüzlük gibi sorunların tespit edileceğini söyledi. Kan testleri, beyin sapı işitsel uyarılmış potansiyel çalışmaları, kalorik test, elektroensefalogram, elektronistagmografi, beyin, lomber ponksiyon, kafanın MRI taraması ve beyindeki kan damarlarının MRA taraması ve yürüme testi gibi tetkiklerin istenilebileceğini belirten uzmanlar, ayrıca kafa itme testiyle merkezi ve periferik vertigo arasındaki farkın anlaşılabileceğini ifade ediyor. 
Uzmanlar, belirtiler ortaya çıktığında oturulmalı veya uzanmalı diyerek, yavaş aktiviteye devam edilmeli, ani pozisyon değişikliklerinden kaçınılmalı ve bu belirtiler ortaya çıktığında parlak ışıklardan kaçınılmalı, yürüme konusunda yardıma ihtiyacınız olabileceğinden araba kullanmak, ağır makine kullanmak ve tırmanmak gibi tehlikeli aktivitelerden kaçınılması gerektiğini söylüyor. 
 

Editör: Adem Küçükkaya