Dünya'nın yörüngesindeki en büyük insan yapımı yerleşim yeri. Öyle çok rahat bir yer değil. Yer kısıtlı. Her yemek yenemiyor. Katı kurallar çerçevesinde yaşam sürüyor.
Burası Uluslararası Uzay İstasyonu (UUİ). Dünyadan yaklaşık 400 km yüksekte. Dünyada hissedilen yer çekiminin %88'i kadarını Uluslararası Uzay İstasyonunda da hissederdiniz.
Ancak Görsellerde, videolarda hiç te anlatılan gibi değil. Herkes, herşey uçuyor. Öyle ki yer çekiminin olmaması sebebiyle gökmenlerin(Astronot) sürekli spor yapması katı bir zorunluluk. (Spor yapılmaması bazı sağlıksal problemlere sebep oluyor)
Yer çekiminin hissedilmemesi, gökmenlerin ve diğer nesnelerin uçuşması, UUİ'de yer çekiminin olmadığı anlamı taşımıyor. aslında dünyada hissedilen yer çekiminin büyük bir kısmını hissediyorlar. Peki uuşmaların sebebi nedir.
Uluslararası Uzay İstasyonu'nun hızı nedir ?
Uluslararası Uzay İstasyonu dünyada ölçümlediğimiz birimlere göre yaklaşık 28 bin kilometre hızla hareket etmektedir. Öylesine süratli hareket ediyor ki istasyonda dünya saati ile 24 saatte 16 kez dünyanın etrafında tur atar. 16 kez gün doğumu ve 16 kez gün batımının yaşandığı Uluslararası Uzay İstasyonunun yer çekiminin olmamasının sebebi de bu 28 bin km'yi bulan hızı. Bu hız ile UUİ sürekli olarak dünyaya düşüş halinde. Ancak içerisinde bulunduğu kütle hızı, düşmesini engelliyor.
Araç ile hızla giderken bir tümsekten atladıktan sonra hissedilen yerçekimsizliğin sürekli hissedilmesi olarak ta tarif edilebilir.
YÖRÜNGEDEN ÇIKARSA NE OLUR ?
Uluslararası Uzay İstasyonu'nun bu hızına rağmen zaman zaman yörüngeden saptığı anlar yaşanıyor. Bu durumlarda da üzerinde yakıt bulunan motorlarını ateşleyen uzay istasyonu otomasyon la tekrar eski yörüngesine oturtulur. Bu otomatik ve çok hassas bir işlem. Ülkelerin fırlattığı uydular da aynı sistem sebebiyle yörüngelerinde tutunabiliyor. Hepsinin ortak noktası çok hızlı olmaları...