Mutfakta sizi hayal kırıklığına uğratan meselelerden biri enfes tarifler için yağda kavurduğunuz unun topaklanması. Peki bu sorunu nasıl aşabiliriz.

Çocuğunuz tırnak yiyorsa dikkat! Psikolojik sebepleri ve çözüm yolları Çocuğunuz tırnak yiyorsa dikkat! Psikolojik sebepleri ve çözüm yolları

Unun topaklanmaması için ne yapılır? Un nasıl kullanılmalıdır? 

Çorba, puding, beşamel sos, muhallebi gibi tariflerin içerisinde un yağda kavrulur ve üzerine sıvı eklenir. Unun sıvı içinde topak topak kalması ve çözülmeyişi ise en çok karşılaşılan problemlerden biridir. Basit gibi gözüken bu durum, aslında bazı püf noktalarıyla kolayca çözülebilir. 

1. Unu eleyerek kullanın

UN ELEME

2 yemek kaşığı bile un kullanacak olsanız, unu eleyerek kullanmanız hem unun iyi kavrulması açısından hem de oluşacak topakların önlenmesi açısından çok önemli bir adım.

2. Kaşık veya spatula yerine çırpıcı kullanın

ÇIRPICI

Unu eleyerek yağın üzerine eklediğiniz andan itibaren, bir el çırpıcısıyla unu istediğiniz renge gelene kadar, hızlı hızlı karıştırarak kavurun. Çırpıcı unlu karışımın her yerinin eşit derecede kavrulmasına destek olur ve iyi kavrulan un topaklanmaz.

3. Eklediğiniz sıvı soğuk olmalı

TOPAKLANMA_1280x672

Eklediğiniz sıvının soğuk olması, kavurduğunuz unun aniden pişip topak kalmasının önüne geçer. Kavrulmuş un topları soğuk sıvı ile karşılaşınca çok daha kolay parçalanarak çözülürler.

4. Sıvıyı tencereye birden dökmeyin

Un iyice kavrulduktan sonra ekleyeceğiniz sıvının önce 1/3 ü kadarını ekleyip, çırpıcınızla hızlı hızlı karıştırarak un topaklarının çözülmesini sağlayın. Geri kalan sıvıyı da yavaş yavaş ekleyip, bir yandan da çırpıcıyla karıştırmayı da kesinlikle bırakmayarak, karışımı olması gereken kıvama getirebilirsiniz.

Bu 4 sırrı uyguladığınızda büyük gibi görünen bu sorunun ne kadar kolay halledildiğini deneyimlemiş olacaksınız.

Editör: Merve Kiraz