1960’lı yılların hemen başından itibaren

başta Avrupa olmak üzere, dünyanın farklı

coğrafyalarına yayılmış 7 milyonu aşkın

Türk diasporası, hem Türkiye açısından

hem de bulunduğu ülkeler açısından büyük

önem arzetmesine rağmen, yıllarca

ötelenmiş, görmezden gelinmiştir.

Diaspora kelimesi,Türk Dil Kurumu

sözlüğünde “1. Herhangi bir ulusun

veya inanç mensuplarının ana yurtları

dışında azınlık olarak yaşadıkları yer.

2.Herhangi bir ulusun yurdundan

ayrılmış kolu” olarak geçmektedir.(3)

“Türk Diasporası, Türkiye’nin uluslararası arenadaki gücünü ve etkinliğini artıran, stratejik öneme sahip bir toplumsal yapıdır. Türkiye Yüzyılı vizyonu çerçevesinde, yurtdışında yaşayan milyonlarca Türk’ün sosyal, ekonomik ve kültürel katkılarının bir araya getirilmesi, diaspora politikalarının etkinleştirilmesi büyük bir önem taşımaktadır.

Son yıllarda gerçekleştirdiği sempozyumlarla adından sıkça söz ettiren Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi;Türkiye Yüzyılında I. Uluslararası Türk Diasporası Sempozyumuile, Türk diasporasının daha güçlü olması için katkılar sunacaktır. Fırat, Dicle ve Aras ile yeşerecek gönül coğrafyasına uzaktan bakılmayacak, gönülden gönüle bir yol olunacaktır.

Türkiye Yüzyılında I. Uluslararası Türk Diasporası Sempozyumu ” 14-16 Ekim 2024 tarihleri arasında Erzincan’da yapılacaktır. Sempozyum, Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi ev sahipliğinde Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı işbirliğiyle, KKTC Cumhurbaşkanı Sayın Ersin TATAR, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Sayın Dr. Cevdet YILMAZ, Türk Devletleri Teşkilatı Aksakallar Konseyi Başkanı Sayın Binali YILDIRIM’ın teşrifleriyle düzenlenecektir.

Sempozyumda, genel hatlarıyla Türk Diasporası (göç ve göçmenlik, medya, diplomasi, STK, lobicilik, yumuşak güç, İslamafobi, tarih, kültür, sanat, eğitim, diaspora, ticaret, uluslararası ilişkiler, ekonomi, ilahiyat, hukuk gibi temalar) konusu ile Türk’ün ve Türkiye’nin onur meselesi olan Kıbrıs ele alınacaktır.

Sempozyum, Türkiye Yüzyılı vizyonu çerçevesinde güçlü bir diaspora oluşturmayı amaçlamakta ve bu doğrultuda Türk diasporasının uluslararası alanda daha görünür ve etkili hale gelmesine katkı sunmayı hedeflemektedir. Bu hedefler doğrultusunda, sempozyum süresince yapılan oturumlar ve çalıştaylar sonucunda elde edilen somut çıktılar, diaspora politikalarının güçlendirilmesine yönelik stratejilerin belirlenmesinde rehberlik edecektir.” (4)

(1)     https://sozluk.gov.tr/ (11/10/2024)

(2)     https://utds.org.tr/ (11/10/2024