Türk dizi tarihine damgasını vuran, yayınlandıkları dönemler reytingleri altüst eden eski dizilerimiz sevgiyi, saygıyı, ailenin önemini, birliği, beraberliği ve daha birçok değeri bize aşılardı. Şimdiki dizilerin değerleri altüst eden stres dolu hikayeleri yerine  sıcacık bir dünya içerisinde kurgulanmış hikayelerine konuk olurduk. Listemizde yine yakın zamanda izlediğimiz diziler yer alsa da bu diziler dahi sıcak duyguları seyircisine aşılamayı başarmıştı. Sizi eski günlere ışınlayacağımız listemize geçelim;

1.  ASMALI KONAK

ASMALI KONAK_1280x686

Çağan Irmak’ın yönettiği; Özcan Deniz, Nurgül Yeşilçay, Selda Alkor’un başrolünü paylaştığı efsane dizinin ATV’de yayınlandığı gün sokaklar adeta boşalıyor, oyuncuları inanılmaz bir üne kavuşuyordu.

Fantezi Müziğin güçlü sesi, Özcan Deniz ile "İkinci Bahar"da yakaladığı başarı grafiğini sürekli yükselten, genç kuşağın başarılı ismi Nurgül Yeşilçay'ın başrollerini paylaştığı "Asmalı Konak", büyük bir sevdaya, köklü geleneklere ve intikam çarpışmalarına sahne olacak sürükleyici bir öyküyü anlatıyor. Aile bağlarına, gelenek ve göreneklere olan saygıya vurgu yapan dizi sıcacık güçlü bir ailenin yer aldığı konakta yaşanan eşsiz olaylara sahne oluyordu.

2.  ALİYE

ALİYE_960x960

Kudret Sabancı’nın yönettiği dizinin oyuncuları arasında Sanem Çelik, Nejat İşler, Halit Ergenç bulunuyor.

Milyonları gözyaşına boğan ve çocukları için büyük savaş veren Aliye’nin hikayesinin konusu ise şöyleydi;

Boyları 135 santimetre ağırlıkları 45 kilogramdı: Çiğ ilik tüketiyorlardı: Taş devri insanları… Boyları 135 santimetre ağırlıkları 45 kilogramdı: Çiğ ilik tüketiyorlardı: Taş devri insanları…

Aliye, Edirne'nin ileri gelen, köklü ailelerinden birinin, Karahan Ailesi'nin gelinidir. Henüz yeni evliyken kocasının kullandığı arabanın yaptığı kaza sonucu, anne ve babasını yitirmiştir. Biri kız biri erkek iki çocuğuna sımsıkı bağlı olan Aliye, kaynanasının baskısı, kasaba çevresinin bunaltıcılığı ve kocası Sinan'ın kendisine karşı giderek duyarsızlaşması sonucu mutsuz bir hayat sürmektedir. Sıkıştığı köşesinde tek mutluluğu iki çocuğu, tek dostu ise edebiyat öğretmeni Nermin'dir.
Bir gün karşısına ansızın çıkagelen Ümit adında genç bir kızın söyledikleri Aliye'nin tüm hayat akışını kökten değiştirecektir.

3. YAPRAK DÖKÜMÜ

YAPRAK DÖKÜMÜ_688x960

Ay Yapım imzalı, 2006-2010 yılları arasında Kanal D'de yayımlanan aile ve drama türündeki dizilerindendi. Reşat Nuri Güntekin'in aynı adlı kitabından uyarlanan toplam 5 sezondan oluşan dizi, 29 Aralık 2010 tarihinde yayımlanan 174. bölümü ile final yaparak sona erdi. Her sezon Kanal D ekranlarında yayımlanmasıyla popülaritesini koruyan ve çok izlenen Yaprak Dökümü, Türk televizyon tarihinin en çok tekrarı yayımlanan televizyon dizilerinden biridir.
Halil Ergün, Güven Hokna, Fariye Evcen, Deniz Çakır, Gökçe Bahadır ve Tolga Karel’i bir araya getiren dizinin konusu şöyle;

Yaşamını biri erkek olan beş çocuğuna iyi fikirler ve temiz kişilik vermeye adayan Ali Rıza Bey, yaşadığı bir olayda haksızlığa göz yumması istenince kaymakamlık görevinden istifa eder. Kızı Necla da İstanbul'da üniversite eğitimi kazanınca, ailece İstanbul'a, kendilerine ait eski bir konağa taşınırlar. Leyla'nın üniversiteye hazırlık kursu, Necla ve Ayşe'nin ise okul masrafları aileyi sıkıntıya sokar ve Ali Rıza Bey yeniden çalışmaya başlar. Yeni işinde de ilkelerinden ödün vermesi istenince yine istifa eder.

Şartlar artık daha zor olduğu için, anne Hayriye Hanım eşinin işten çıkma kararını desteklemez ve evde huzursuzluklar başlar. Askerden dönen Şevket bir bankada çalışmaya başlayınca Ali Rıza Bey'in yükü hafifler. Ama Şevket gönlünü evli bir kadın; Ferhunde'ye kaptırır ve Ferhunde kısa zamanda dizginleri ele alır, evin bütün düzenini değiştirir. Oğuz adlı kişinin de aileye sinsice girmesiyle beraber olaylar yavaş yavaş kötüye gider. Yine Ferhunde'nin bitmek tükenmek bilmeyen oyunları, Şevket'in, karısının isteklerine boyun eğişi, Leyla ve Necla'nın davranışları, Hayriye'nin evi idare edemeyişi aileyi zor duruma düşürür. Ali Rıza Bey tüm olanlara direnmeye çalışsa da ömrünün sonuna dek seyretmeye mahkûm olduğu "Yaprak Dökümü" artık başlamıştır.

4. MAHALLENİN MUHTARLARI

HALLENİN MUHTARLARI_1280x723

Oğuz Yalçın’ın yönetmenliğini yaptığı dizinin oyuncuları arasında Erkan Can, Esra Akkaya, Yalçın Gülhan ve daha bir çok usta isim yer alıyor.

Kandemir Konduk'un senaryosunu yazdığı aile dizisi. 337 bölümden oluşuyor.
İşte detaylar;

5 Ekim 1992'de Kanal 6'da yayınlanmaya başladı. İki sezon yayınlandıktan sonra 1994'te atv'ye geçti ve 8 sezon bu kanalda yayınlandıktan sonra tekrar kanal değiştirerek, 2001'de Kanal D'ye geçti. 2002 yılında yollarını ayrılarak atv'ye döndü. Fakat buradan da Star TV'ye geçti ve son sezonunu burada yayınlandı; 18 Haziran 2002'de ise sona erdi. Bizimkiler, Perihan Abla, Çiçek Taksi ve Kurtlar Vadisi Pusu dizileri ile beraber Türkiye'nin en uzun süre devam eden dizilerinden de biridir.  

5. PERİHAN ABLA

PERİHAN ABLA_1280x927

Kandemir Konduk'un senaryosunu yazdığı dizi, Yalçın Yelence tarafından yönetilmekteydi. 
Perran Kutman, Şevket Altuğ başrol oyuncularıydı.

Türk Televizyon tarihinin önemli başyapıtlarından olan Perihan Abla dizisi 1986 yılına damgasını vurmuştu. Yayınlandığı kanal TRT'nin en önemli dizileri arasındaydı. 

İki kardeşine bakmak zorunda olan Perihan Ablamız, ve onu deliler gibi seven Şakir'in hikayesi...

Bu mahalle çok samimi, herkes çok iyi. Herkesin kendine göre bir derdi var.
Perran Kutman ve  Şevket Çoruh gibi önemli isimlerin yanı sıra birçok tiyatro oyuncusunun da rol aldığı dizi, yayınlandığı dönemde büyük ilgi görmüştür. 

Dizi, hatta kısa bir dönem yayınlanmasına rağmen, dizi kültürünün yaygınlaşmasına da yol göstermiştir. 

6.  ÇILGIN BEDİŞ

ÇILGIN BEDİŞ_1280x666

Başrollerini şarkıcı Yonca Evcimik'in ve oyuncu Cenk Torun'un paylaştığı ve aslında Özden Öğrük'ün Çılgın Bediş adlı çizgi-mizah karakterinin televiyon uyarlaması olan dizi, yerli gençlik komedilerinin en sevilen örneği olarak televizyon tarihine adını yazdırdı.

Liseli sıkı bir arkadaş grubunun maceralarını, okul ve ailevi ilişkilerini ve en önemlisi aşklarını televizyon ekranına taşıyan Çılgın Bediş, yayınladığı dönem genç kızlar arasında fenomene dönüşmeyi başarmıştı.

7. AŞKI MEMNU

AŞKI MEMNU_1280x800

Halid Ziya Uşaklıgil'in realist-naturalist bir romanından uyarlanmış bir yasak aşkı anlatmaktadır.

İstanbul'un sayılı zenginlerinden biri olan Adnan Bey'in, çok sevdiği karısı İnci öldükten sonra Nihal ve Bülent adlı iki çocuğuyla kalmasından sonra, ikinci bir evlilik yaparak kendisinden çok genç bir kız olan Bihter ile evlenmesi ve Bihter'in kendisini manevi yeğeni Behlül'le aldatmasını konu eder.
Kıvanç Tatlıtuğ, Beren Saat, Hazal Kaya ve Selçuk Yöntem’in başrolünü paylaştığı dizi hala tekrarları ile reyting rekorları kırmaya devam ediyor.

8. DELİ YÜREK

DELİ YÜREK_960x960

Dönemin en ünlü ve en cesur kişiliklerinden biri olan Yusuf Miroğlu çevredeki şiddeti durdurmak ve terörü sonlandırmak gibi misyonlar yüklenen korkusuz bir karakterdir. Çevredeki bölücü örgüt tehdidiyle karşı karşıya kalan yerli halk örgütün ürkütücü gölgesi altında her an ölme ihtimaliyle yaşamaktadır. Bu tehlikeli duruma bir son vermek ve huzuru sağlamak adına harekete geçen Yusuf Miroğlu, eski askerlik arkadaşlarından oluşan bir ekiple çevre halkını kurtarmaya çalışacaktır.
Dönemin en ünlü dizilerinden biri olan Deriyürek isimli TV dizisinden uyarlanan filmin yönetmen koltuğunda dizide de olduğu gibi Osman Sınav var.

Müzikleri ilede ön plana çıkan, Kenan İmizalioğlu ve Zeynep Tokuş’un başrollerini paylaştığı dizi Türk Dizi tarihine damgasını vurmuş son bölümü ise sinemaya aktarılmıştır.

9. İKİNCİ BAHAR

İKİNCİ BAHAR_1280x854

İkinci Bahar, 1998-2001 yılları arasında atv'de yayımlanmış olan dram türündeki Türk televizyon dizisidir. Başrollerinde Türkân Şoray ve Şener Şen'in yer aldığı dizi, Samatya'da çekilmiştir. 3 sezondan oluşan dizi, 37. bölümü ile ekranlara veda etti. Gaziantepli kebap üstadı Ali Haydar (Şener Şen) ile Hanım (Türkân Şoray) adlı işe ihtiyacı olan iki çocuklu dul bir kadının hayat mücadelesinde, her türlü zorluk içinde işte ve aşkta "İkinci Bahar"ı yaşamaya başlamalarının hikâyesini anlatan dizi Nurgül Yeşilçay ve Ozan Güven gibi isimleri de bir araya getiren bir yapımdı.

10 . AVRUPA YAKASI

AVRUPA YAKASI_1280x850

Yönetmen: Hakan Algül, Jale Atabey
Oyuncular: Gazanfer Özcan, Hümeyra, Müşfik Kenter, Gönül Ülkü, Ata Demirer, Gülse Birsel, Engin Günaydın

Atv'nin efsane dizisi Avrupa Yakası'nın senaryosunu, Gülse Birsel yazdı. Yayınlandığı dönemde en çok izlenen dizi olan Avrupa Yakası, hala izleyicilerin favori dizileri arasında yer alıyor. Usta oyuncuların, genç oyuncularla muhteşem bir uyum yakaladıkları dizi Türkiye'nin en havalı, en batılı moda dergisi Avrupa Yakası'nda çalışan Aslı'nın babası, İstanbul'un 70'li 80'li yıllarının muhallebeci kralı olan Tahsin Bey'dir. Otoriter anne baba, kızlarının evlenmesini ölesiye isterken zaman zaman kendilerine uygun damat adayları da bulmalarını konu almaktaydı. Bizi az kahkahaya boğmadı.

11.  ÖYLE BİR GEÇER ZAMAN Kİ

ÖYLE BİR GEÇER ZAMAN Kİ_686x960

'Öyle Bir Geçer Zaman ki'nin senaristi Coşkun Irmak, hikâyesiyle milyonları ekranlara kilitleyen minik Osman'ın kendisi olduğunu çok sonraları açıkladı.

Kanal D ekranında yayınlanan yönetmen koltuğunda Zeynep Günay Tan'ın yer aldığı filmin başrollerinde Erkan Petekkaya, Ayça Bingöl, Aras Bulut İynemli, Wilma Elles, Yıldız Çağrı Atiksoy, Mine Tugay, Emir Berke Zincidi, Farah Zeynep Abdullah ve Elçin Sangu gibi günümüzde ekrana gelen dizi ve filmlere damga vuran isimler kadroda yer alıyor.

Hikaye, 1967 yılında, İstanbul’un eski semtlerinden birinde başlayan ve günümüze kadar sürecek olan bir zamanı dilimini içerir. Hikayenin odağında Akarsu ailesi vardır. Anılan zaman içinde bu ailenin dağılması, aile bireylerinin bu dağılmadan aldıkları etkiler ve her birinin bu etkiler altında şekillenen hayat hikayeleri sergilenir. Denizci olan Ali Akarsu’nun, Hollandalı Carolin’le olan aşkı, karısı Cemile Akarsu tarafından öğrenilince, yaşanan büyük sıkıntılar ve  bu durumun yarattığı olumsuz koşullar, Cemile, Ali ve çocukları üzerinde, hayatlarının geri kalanını şekillendirecek kalıcı etkiler bırakır. Hayatla ve birbirleriyle olan mücadeleleri, bir çok  travmanın izlerini taşıyarak, sürer. 

12. KURTLAR VADİSİ

KURTLAR VADİSİ_1280x720

Senaristliğini  Raci Şaşmaz , Bahadır Özdener , Mehmet Turgut , Ahmet Yurdakul , Soner Yalçın’ın yaptığı yine Osman Sınav’ın yönettiği dizilerden biri olan  Kurtlar Vadisi, sokaklardan başlayıp, belli bir hiyerarşik bütünlük içinde kademe kademe yükselen ve en tepede son derece etkili bir "konseye" dönüşerek ülkeyi avcuna almayı amaçlayan çok güçlü bir mafya örgütü ile, o örgütle mücadeleye soyunanların serüvenleri anlatan toplumsal hem de bireysel yansımaları olan bir diziydi.  Oktay Kaynarca, Necati Şaşmaz ve Özgü Namal’ın başrollerini paylaştığı dizi yıllarca seyirciyi ekranlara kilitledi. Hala tekrarlarının rekorlara imza attığı dizide sanıyoruz oynamayan bir oyuncu kalmadı.  

Ayrıca yine son bölümünün sinemaya aktarıldığı dizi  farklı isimlerde birçok versiyon ile ekranlara geri döndü.

13.  ÇEMBERİMDE GÜL OYA

ÇEMBERİMDE GÜL OYA_1280x672

Feriha 25 yaşında trendy bir dergide çalışan, günümüz kayıp gençliğine örnek modern bir kızdır. Özel hayatı ve iş hayatının çok kötü gittiği bir dönemde, dergi 1970'li yılların kayıp gençliğini anlatan dört bölümlük bir yazı dizisi hazırlamaya karar verir ve bu sorumluluk Feriha'nındır. Feriha, seyircinin uzun süre nedenini bilemeyeceği bir sebepten küskün olduğu annesiyle bu ropartajı yapmaya karar verir. Annesi Yurdanur'un, kendi hikayesini kızının ve seyircinin bilmediği bir şekilde anlatmasıyla, seyirci 1970'lerin çalkantılı, zorlu ve nahit günlerine götüren nostaljik bir yolculuk ve Feriha'nın ölen babası Mehmet'le annesinin muhteşem aşk hikayesi başlar. Yurdanur'un gençlik hikayesi 1970'lerdeki üniversite öğrenici olaylarıyla başlar. Sağ ve sol fraksiyonlarla uzak bir arkadaş çevresinden gelen Yurdanur, olaylar sırasında bir kaza kurşunuyla en yakın arkadaşını kaybeder. Çıkan büyük kargaşada uzanan tek yardım eli Mehmet'indir. Mehmet örgüt üyesi solcu bir gençtir ve bu genç adam hikayenin ilerleyen bölümlerinde Yurdanur'un eşi ve Feriha'nın babası olacaktır. Bu iki genç korkunç anarşik olaylar fonunda karşı konulmaz bir aşkla birbirlerine aşık olurlar. Ancak, dönemin tipik bir burjuva anasından gelen Yurdanur'un siyasal yelpazenin sağında olan babası Dinçer Bey ve annesi Sema karşılarına çıkan bir engel olacaktır. 

Asmalı Konağın ardından yeniden Selda Alkor ve Kenan Bal’ı bir araya getiren dizide Mehmet Ali Nuroğlu ve Özge Özberk başrolü paylaşan isimlerdendi.Tuğba Büyüküstün’ünde daha yeni oyunculuğa adım attığı projelerden biri olan dizi duygusallık yönünden oldukça tatmin ediciydi.

14.  ADINI FERİHA KOYDUM

ADINI FERİHA KOYDUM_1280x918

Fakir kız, zengin oğlan konusu ile sınıfsal ayrımın ele alındığı dizi, Etiler'de lüks bir apartmanın bodrum katında yaşayıp, kapıcılık yapan Rıza, temizlikçi karısı Zehra ve kızları Feriha'nın çevresinde gelişen olayları konu ediyor. Aşk-ı Memnu'da Ziyagil Ailesi'nin yalıda büyüyen kızı Nihal'i canlandıran güzel oyuncu, bu kez zengin arkadaşlarının gösterişli yaşamına özenen, fakir bir ailenin kızı olan Feriha olarak ekrana gelecek. Üniversiteyi kazanmasıyla hayatı değişen Feriha, kendisini zengin bir kız olarak tanıtarak, kısa sürede partiler, lüks otomobiller ve pahalı markalarla dolu bir dünyaya adım atıyor.  Merve Girgin , Barış Yöş’ün  yönetmenliğini yapan dizi efsane oyunculardan Vahide Perçim, Metin Çekmez, Eray Özbal gibi isimleri ağırlarken başrol için Hazal Kaya ve Çağatay Ulusoy’u bir araya getiriyordu. 

15. BİR İSTANBUL MASALI

BİR İSTANBUL MASALI_960x960

İstanbul'da, kocaman bir bahçe içinde, büyük bir mâlikane. Malikânenin soylu ve zengin sahipleri Arhan ailesi ve Uçsuz bucaksız bahçenin bir köşesinde, malikâne hizmetlileri için yapılmış küçük beyaz bir evin sakinleri, Kozan ailesi. 'BİR İSTANBUL MASALI' işte bu iki ailenin hikayesini anlatan dizi,  Ömür Atay yönetmenliğinde çekilerek Çetin Tekindor, Altan Erkekli, Vahide Perçim, Ozan Güven, Ahu Türkpençe ve Mehmet Aslantuğ’u bir araya getirmişti. Atv ekranlarında fırtına koparan dizi müzikleri ile de ön plandaydı.

Ve en unutulmaz aile dizimize sıra geldi

16. BİZİMKİLER

BİZİMKİLER_1280x672

Bizimkiler, 1989 -2002 yılları arasında 13 sezon yayınlanmış, Türk televizyonculuk tarihinin en uzun süren dizilerinden birisiydi. Dizinin ilk iki yılında Şükrü'nün (Erdal Özyağcılar ) ağabeyi Şevket rolünde Cihat Tamer yer almıştır. Daha sonra alacaklarının verilmemesi nedeniyle diziyi bırakan Tamer'in yerine bu role Engin Şenkan getirilmiştir. Şükrü'nün eşi Nazan'ın (Ayşe Kökçü ) bir baltaya sap olamamış ağabeyi Nazım rolündeki Yaman Okay , ne zaman kardeşinin evine gelse Şükrü'den fırça yerdi. 

Yalçın Yelence , Erkavim Yıldırım’ın yönetmen koltuğunda oturduğu dizi tam bir aile dizisiydi.
Yıllarca Pazar akşamlarının vazgeçilmezi olan kültleşmiş bu dizimizin efsane oyuncuları arasında; Engin Şenkay, Savaş Dinçel Rutkay Aziz, Güzin Özipek, Erdal Özyağcılar gibi daha birçok ünlü isim yer alıyor. 

Komşuluk ve aile ilişkilerine en iyi vurguyu yapan dizimiz hala replikleri ile insanların hafızasındaki yerini koruyor.

17.  ZERDA

ZERDA_1280x506

Yine Kudret Sabancı’nın yönetmen koltuğunda oturduğu dönemin efsane iki dizisinden biri olan Zerda Yavuz Bingöl ve Ece Uslu’yu bir araya getiriyor, Güven Hokna ise iki aşığın arasındaki büyük engel olan kötü kayınvalideyi canlandırıyordu.
Asmalı Konak ile kıran kırana savaşan yine Atv Klasikleri arasında yer alan Zerdanın konusu şöyle;

İki kişi birbirini severde kavuşurlarsa mutluluk olur. Biri kaçar öbürü kovalarsa aşk olur.Ikiside sever lakin birleşemezlerse işte o zaman efsane olur. Güzel Zerda'nın törelere karşı aşkla cesaretle verdiği savaşı güçlü kadrosu ve etkili anlatımıyla tekrar ekran severlere sunuyor. Yavuz Bingöl dizide bir omzunda törelerin ve annesinin yükü diğer omzunda Zerda'ya olan aşkıyla yaşayan zengin güçlü ama aşkı için çaresiz bu arada yolu siyasete uzanan Şahin'i canlandırıyor. Ece Uslu ise alışılmadık bir kadın olan Zerda'yı oynuyor. Dizinin ilk bölümleri Zerda ile Şahin arasındaki büyük aşka evlenme kararları karşısında önlerine çıkan engellere ve Zerda'nın Eroğlu Konağı'ndaki ilk günlerine sahne oluyor.

Daha sayamadığımız o kadar dizimiz var ki o günlere az da olsa özleminizi giderdik sanıyoruz.

Editör: Merve Kiraz