Topuk dikeni, obezite, düz taban ve topuk kemiğini ayak parmaklarındaki kemiklere (plantar fasya) bağlayan bağ iltihaplanması gibi nedenlerle ayak topuğunda kalsiyum birikmesine bağlı meydana gelen kemik çıkıntısı veya kemik büyümesidir. Dinlenme halindeyken sessiz kalan; ancak hareket edildiğinde kendini hissettiren ağrılarla belirti veren ve ağrının gün sonuna doğru şiddetini artırdığı ortopedik bir sorun olan topuk dikeni, günlük hayatta kişinin hareketlerini kısıtlayan bir sağlık sorunudur.
Topuk kısmında çivi ya da taş olduğu hissini veren topuk dikeninde yaygın görülen ilk belirti topukta meydana gelen ağrıdır. Bu ağrı genellikle gün sonuna doğru şiddetini artırır. Genellikle ayak bağlarına baskı yapılması ve kemiklerde oluşan stres ve zorlanma sonucu meydana gelen topuk dikeni, sert bir zeminde yalın ayak bir şekilde yürüme sonucunda da tetiklenir. Şiddetli bir ağrı yaşanmadığı sürece kişilerin fark etmediği topuk dikeni, erken teşhisle tedavyi mümkün kılan bir hastalıktır. Önemli olan, teşhis sonrası uygun tedavi yöntemi belirlenerek sürecin ilerlemesidir.
İstirahat, buz kompresi, topuğu sabitleyici cihazlar, ağrı kesici kremler ve masaj, topuk dikenine iyi gelen yöntemler arasında sıralanabilir. Bu yöntemlerin doğru bir şekilde uygulanması, topuk dikeni şikayetlerinin hızlı bir şekilde azalmasını sağlar.
Topuk dikenine neden olan durumlar şöyle sıralanabilir:
· Ayak kasları ve bağlarında gerginlik, zorlanma veya stres
· Sert zeminde yürüyüş veya koşu yapma
· Topuğa fazla baskı uygulatan anormal yürüyüşler
· Ortopedik ya da kemer desteği olmayan ayakkabı kullanımı
· Düz taban ya da yüksek kemerli ayağa sahip olma
· Çok sık parmak arası terlik kullanımı
· Gün içinde uzun süre ayakta durma
· Uzun süreler ayakta durma
· Plantar fasiit olarak bilinen topuk iltihaplanması
· Diyabet ve artrit gibi hastalıklar
· Obezite
En hızlı çözüm ne?
İstirahat, buz kompresi, topuğu sabitleyici cihazlar, ağrı kesici kremler ve masaj, topuk dikenine iyi gelen yöntemler arasında sıralanabilir. Bu yöntemlerin doğru bir şekilde uygulanması, topuk dikeni şikayetlerinin hızlı bir şekilde azalmasını sağlar.
Topuk dikeni tedavisi için evde uygulanacak belli başlı yöntemler vardır. Bu yöntemlerin ne olduğu ve nasıl uygulandığı ise şu şekilde açıklanabilir;
· Elma Sirkesi: Elma sirkesi, topuk dikeni tedavilerinde en çok tercih edilen doğal yöntemdir. Bu yöntemin uygulanması için ayakların elma sirkesi ile her akşam düzenli olarak yıkanması gerekir. Elma sirkesinin içerisinde yer alan mineraller, bağ dokularının iyileşmesini hızlandırır.
· Epsom Tuzu: Topuk dikeni evde tedavi denildiğinde ilk akla gelen yöntemlerden biri, epsom tuzu kullanımıdır. Ayak sağlığının korunması konusunda oldukça etkili olan epsom tuzunun kullanımı için bir leğen ya da kovaya su doldurulması gerekir. Doldurulan suyun içerisine üç kaşık epsom tuzu eklenir ve ayaklar otuz dakika boyunca bu suyun içerisinde bekletilir. Düzenli olarak bu doğal tedavinin uygulanması, topuk dikeninin iyileşme sürecini hızlandırır.
· Zencefil: Sağlık açısından oldukça yararlı olan zencefil, topuk dikeni için de etkilidir. Bunun için her zamanki gibi zencefil çayının demlenmesi ve ayakların bu çayın içerisinde bir süre bekletilmesi gerekir. Bu sayede topuk dikeninden kaynaklı ayak ağrıları hafifler ve topuk dikeninin iyileşme süreci hızlanır.
· Soğan Kürü: Topuk dikeni bitkisel tedavi seçenekleri arasında yer alan soğan kürü, soğanın antibiyotik özelliğinin devreye girmesi ile iyileşme sürecini hızlandırır. Bir adet orta boy soğanın pişirilip, ezilmesinin ardından kıvamlı bir yapıya getirilmesi gerekir. Ardından soğanın sıcağının geçmesi beklenir ve topuk dikeni olan ayağa sürülür. Üzerine bir poşet geçirilir ve ayak sarılır. Bir gece bu şekilde uyunması halinde ertesi gün daha rahat hissedilmesi sağlanır.
· Limon: Topuk dikeni tedavisinde tercih edilebilecek bir diğer yöntemin ana malzemesi ise limondur. Ağrı ve iltihaba neden olan topuk dikeni için dilimlenen limonlar ayağın alt kısmına yerleştirilip, sarılır. Sonrasında ise çorap giyilerek bir gece limon dilimlerinin ayakta kalması sağlanır. Bu yöntem bir hafta boyunca düzenli olarak yapılırsa, topuk dikeninden kurtulmak mümkündür.
· Buz: Topuk dikeni evde tedavi yöntemlerinden bir diğeri de buz uygulamasıdır. Topuk dikeninin neden olduğu ağrının azaltılması isin ağrıyan bölgeye ortalama olarak on beş dakika boyunca buz uygulaması yapılabilir. Günde en az üç ila dört kez yapılacak bu uygulama, ağrının azaltılmasını ve iltihabın dağılmasını sağlar.
Kaynak; https://evdesaglik.memorial.com.tr/ - www.memorial.com.tr