Mobbing, çalışma koşulları, katı kurallar, hakaret, baskı kurma...  Günümüzde iş yerleri hakkında bu şikayetler sıkça oluşur ve duyulur. Başkalarından duyulan ve maruz kalınan bu şikayetleri telafuz etmek kuşkusuz kişiye zor gelir. Ekonomik şartlar, işi kaybetme korkusu ve var olan davranışları dile getirererk saygınlığını yitirme duygusu çalışan kişileri suskunlağa iter.

Mobbing uygulanan iş yerlerinde alışılagelmiş ortak davranışlar bulunur. Kişiler daha ilk günden bir şeylerin yolunda gitmediğini hisseder. İş yerini tehlikeli bölge olarak nitelendirir. Daha az uyur, daha çok strese girer. Böylece kişilerin zihinsel sağlığı zarar görür.

Gribin ilacı, kışın kurtarıcısı belli oldu: Her derde deva bitki Gribin ilacı, kışın kurtarıcısı belli oldu: Her derde deva bitki

İşte toksik bir yerde çalıştığınıza dair 6 işaret:

1-İlk iş günü

Eğer ilk iş gününzde çalışma arkadaşlarınız işe gelişiniz hakkında umursamaz davranıyorsa bu durum şirket hakkında daha derin mesajlar verebilir.

2-Kaba davranış

Patronunuzun dahi engel olamadığı veya özellikle patronunuz uyguladığı kaba davranışlara maruz kalıyorsanız ya da ilk gününüzde çalışanların ya da müşterilerin  aşağılanmasının normal olduğuna tanık oluyorsanız bu kötüye işaret.

3-Dedikodu

 Çalışma arkadaşları yanlarında yokken birbirlerinin arkasından konuşmakta bir sakınca görmeyen insanların olduğu bir yerde, işten çok işyeri draması döndüğüne emin olabilirsiniz.

4-İş yerinde çalışma süresi

Sizin pozisyonunuza aynı yıl içinde alınan üçüncü kişiyseniz bu pek de sürpriz olmamalı. Eğer işyerinizde çalışanların birkaç aydan uzun süre orada kalmadıklarını gözlemliyorsanız bu durum ya insanların başka bir işe geçmek için çok çabuk karar aldıklarını ya da çok hızlı bir şekilde kovulduklarını gösterir.

5-Yapmanız gereken iş/ Yaptığınız iş

Doğru bir işe alım sürecinde pozisyonunuzu ve görevlerinizi öğrenmiş olursunuz. Toksik bir çalışma ortamında pozisyonunuzun ne olduğu belli olmaz ve kendinizi kabul etmediğiniz işleri yaparken bulursunuz. 

6-Yorgunluk

Toksik bir iş yerinde daha ilk gününüzden ertesi gün için yorgun hissetmeye başlarsınız. Gününüzün çoğu saatini birlikte geçireceğiniz insanarın yanında ne düşündüğünüz elbetti ki çok önemli. Eğer kendinizi bıkmış ya da yorgun hissediyorsanız bu duyguların bulaşıcı olduğunu urutmayın.

Editör: Sena ERDOĞAN