Mutfak eşyaları sürekli yenilenip değişirken mutfakların değişmeyen ürünü tahta kaşıklar oldu. Ahşap olması doğal olarak herhangi bir sentetik nesneden daha fazla antibakteriyel özellik taşıması onu vazgeçilmez yapıyor. Çünkü ağaçların enfeksiyon, bakteri ve küfle savaşmak için doğuştan gelen bir yeteneği var.
Tahta kaşıklar iyi bakıldıklarında uzun süreler kullanılabilirler. Ancak tahta kaşıklarında dezavantajları var. Lekelenmeye, kabuklanmaya, yanmaya ve kırılmaya karşı hassastır. Neyse ki, bu sorunların çoğu çözülebilir.
Tahta kaşıkları temizlemenin bazı yolları şöyle:
Sabunla yıkamak
Tahta kaşıkların her zaman su ve sabunla elde yıkanması ve yıkama işi biter bitmez hava ile kurutulması gerekir. Tahta kaşıkları böyle temizlemek onların ömrünü uzatmaya yardımcı olur. Tahta kaşıklarınızı asla bulaşık makinesinde yıkamayın.
Yağ bakımı yapmak
Eğe tahta kaşıklardan kırılmış bölünmüş olan varsa atın kullanmayın. Tahta kaşıklar çok kuru görünürler. Kurumuş olan tahta kaşıkları canlandırmak için periyodik olarak mineral yağ, hatta ceviz, ya da keten tohumu yağı ile ovalayın. Koku yapma eğiliminde olduklarından, bitkisel ya da zeytinyağı gibi gıda bazlı yağları kullanmayın.
Sirke ile temizlemek
Tahta kaşığın çatlayan kısımlarının arasına yemek kalıntıları birikmesi normal. Aslında bölünmüş olanları atmak gerekiyor. Ama atmayı tercih etmiyorsanız bu bölünmüş araları temizlemek oldukça kolay. Su ve beyaz sirke dolu kabın içinde bir gece bekletin. Bu işe yaramazsa, inatçı birikmeleri bakır ya da paslanmaz çelik bir fırça kullanarak temizleyebilirsiniz.
Karbonat ve limonla temizlemek
Tahta kaşıklar belli süre sonra koku yapabilir. Kesik bir limon veya üzerine serptiğiniz karbonatla bekletip bir süre sonra sabunlu suyla yıkayarak kokulardan kurtulabilirsiniz.
Bulaşık makinesinde tahta kaşık yıkanır mı?
Tahta kaşıkların bulaşık makinesinde yıkanması sakıncalıdır. Bulaşık makinenizdeki yüksek ısı ve aşırı nem, tahta kaşıklarınızın ve bu konudaki tüm ahşap kapların bükülmesine, çatlamasına ve hatta kırılmasına neden olabilir.