Stresin iki türlü çeşidi vardır. Birincisi dışa vurum şeklinde gösterilen tepkilerdir. İkincisi ise içe atma halidir.

Çoğu insan stresli olduğunu belli ederken bir kısmı ise içine biriktirdiği için anlamak oldukça zor olur. Dışa vuran insan stresini çıkaracak yollar arar. Bunun sonucunda oluşan öfke sorunları, sinirini farklı kişilerden çıkarma, kendisine zarar verme, özgüven problemi yaşama, işinde performansının düşmesi, konuşma yaparken terleme-titreme gibi etkilerin görülmesi ve buna benzer bir sürü etken ortaya çıkar.

Ev, iş yerleri, okul vb. gibi alanlarda muhakkak başımıza talihsiz olaylar gelmektedir. Bir işi hatalı ya da yanlış yapabiliriz. Burada insan olduğumuzu her insanın hata yapabileceğini unutmamalıyız.

Stres Yaptığımız Bazı Olaylar ve Durumlar Nelerdir?

Stresle başa çıkamıyorsak hemen hemen hayatımızın her yerinde karşımıza çıkacağını unutmamalıyız. Stresin varlığını ortaya çıkaran yine bizleriz. Peki nerelerde stres ortaya çıkıyor?

Bir önemli haber beklerken, iş yemeği görüşmesinde, okulda sınav olurken, acil işimiz çıktığında trafiğe yakalandığımızda, topluluk karşısında konuşma ya da bir şey anlatacağımız zaman, yani kısaca hayatımızın hemen hemen her yerinde bu durumlar olabiliyor. Önemli olan bu durumlarda stresle nasıl başa çıkacağımız.

Stres, öyle bir şeydir ki insanın bazı hastalıkların oluşumunda bile etkili rol oynar. Aslında her şey stresten geçiyor da diyebiliriz. Biz ne kadar stresten uzak, kafamızı bütün olumsuzluklardan arındırırsak kafamızda o kadar rahat ve sakin olacaktır. Yapacağımız işlerde odaklanacak ve işlerimizde başarılı bir sonuç elde edeceğiz. Herkesin bir insan olduğunu, herkesin bir hata yapabilecek durumda olduğunu unutmamalıyız. Unutmayın, stres sadece kendinize zarar verir.

Stresle Nasıl Başa Çıkarız?

  • Stresli olduğunuzda size iyi hissettirecek şeyler yapın. Örneğin, müzik dinlemek gibi. Bu sizin kafanızı dağıtmaya, farklı şeylere odaklanmanızı sağlayacaktır.
  • Yürüyüşe çıkın ya da egzersiz yapın. Esneme hareketleri yapın. Sizin rahatlamanızı sağlayacaktır.
  • Evcil hayvan sahiplenin. Emin olun hayvanlar size çok iyi arkadaşlık yapacaktır. İyi hissetmenize ve stresten uzaklaşmanıza yardımcı olacaktır.
  • Herhangi bir yeteneğiniz varsa, stresli olduğunuzda ona odaklanabilirsiniz. Örneğin, resim çizmek, şarkı söylemek gibi.
  • Günlük tutacağınız bir defteriniz olsun. Kimseye anlatamadığınız ya da kaygılı olduğunuz zaman, içinizi oraya dökün, isterseniz karalayın, bu size iyi hissettirecek.
  • Trafikte arabadayken sakin kalmaya çalışın. Müzik açın aceleniz olsa bile bu döngünün normal olduğunu unutmayın. Trafik, hayatımızın hemen hemen her yerinde olacak.
  • Gerçekçi olun. Ne olursa olsun kendinizi kandırmayın. Bu sizin kendinizle barışık ve rahat olmanızı, daha az stresli olmanızı sağlayacaktır.
  • Hayatınızda iyi ve kötü şeyler olacaktır. Çıktığınız bu yolda iki seçeneğinde olacağını unutmayın. Kendinizi ona göre hazırlayın.
  • İçinizdeki sesle arkadaşlık kurun. Kulağa ne kadar komik gibi gelse de işe yarayacaktır. İçinizdeki kötü düşüncelerden arının ve kendinize iyi şeylerden bahsedin.
  • Sevmediğiniz bir ortamda stres yapmak yerine, o anın keyfini çıkarın. Rahat olun.
  • Kendinize güvenin ve kendinizi sevin.
  • Sıra beklemekten sıkıldıysanız, her neresi olursa olsun müzik dinleyip ya da telefonunuza bulmaca indirip o anın keyfini çıkarabilirsiniz. En azından kendinize işkence etmemiş olursunuz.
  • Kafanızda kurmaktan vazgeçin. Ne olursa olsun kafanızdaki o olumsuz sesi susturun. Onun yerine olumlu şeyler düşünmeye başlayın.

Stresle arkadaş olmak yerine onu siz yönetin. Hayatınızı zindana çevirmesine müsaade etmeyin..

Lezzetli Bir Tehlike: Dubai Çikolatası ve Aflatoksin Lezzetli Bir Tehlike: Dubai Çikolatası ve Aflatoksin

Editör: Doğu Gazetesi