Birçok insan yakalandıkları hastalıklara şifa bulabilmek için şifalı suların kaynağını araştırıyor. Komşu şehirlerimizden Sivas'daki çermik suları bu konuda oldukça ilgi çekmekte. merak eden ve bilgi sahibi olmak isteyenler için Sivas Çermik Sularına dair tüm bilgileri sizlerle paylaşıyoruz. 

Sivas Ankara karayolu üzerinde bulunan kaplıca alanı Sivas İli Yıldızeli İlçesi Kalın Beldesi sınırları içinde yer almaktadır. Sivas İl Merkezine 35 km, Yıldızeli İlçesi’ne 15 km uzaklıkta bulunan kaplıca alanına havaalanı ile ulaşımda Sivas İl Merkezine uzaklığı 22 km olan havaalanından yararlanılmaktadır. Demiryolu ulaşımında, Sivas İl Merkezinde bulunan ve kaplıca alanına 30 km mesafedeki tren istasyonu kullanılmaktadır. Sıcak Çermik Kaplıcalarının denizden yüksekliği 1365 m. dir.

Kaplıcanın su sıcaklığı 46-50 °C arasında değişmektedir. Sodyumlu, sülfatlı, hidrokarbonatlı, magnezyumlu ve karbonatlı bileşime sahip olan kaplıca suyu; başta her tür “romatizmal” rahatsızlıklar olmak üzere: Bel ve boyun fıtıklarından siyafalji gibi disk rahatsızlıklarına, safra kesesi, böbrek ve idrar yolu rahatsızlıklarından ortapedik şikayetlere, kısırlık başta olmak üzere bir dizi “Kadın Hastalığı”ndan, strese bağlı semptomlara, mide ve bağırsak problemlerinden saç dökülmesine ve cilt rahatsızlıklarına, uykusuzluk, yorgunluk ve asabiyet hastalığına, sayılamayacak kadar çok hastalık ya da rahatsızlık için “tedavi edici” özellik taşımaktadır. 48° C ısıya sahip olan kaplıca suyumuzun kimyasal karakteristigi; florür içeren kalsiyum, magnezyum-sodyum, sülfat, hidrokarbonat ve karbonat klorürlü, zengin mineralli bir sudur. Romatizma, sinir sistemi, solunum yolu, sindirim sistemi, metabolizma bozuklukları, böbrek ve idrar yolları, kan dolaşımı adale ağrıları, kadın hastalıklarına iyi gelmektedir.

Turizm merkezi ilan edilen kaplıca, yakınındaki Sivas Belediyesi otelleriyle konaklama hizmeti sağlamaktadır. Ayrıca kaplıca içinde Cumhuriyet Üniversitesine bağlı bir Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi de bulunmaktadır.

Sıcak Çermik Suyunun Sağlık Üzerindeki Etkileri

Fiziksel karakteristiği; romatizmal, sinirsel ve adale rahatsızlarıyla, kadın, deri ve böbrek hastalıklarına iyi gelmektedir.

Sıcak Çermik  Kaplıca Suyunun Özellikleri

Kaplıca Suyunun Fiziksel Özellikler: Organoleptik kokusuz, normal renk Pt/Co skalasına göre fotometrik 545,0 mg/l, bulanıklık (mg/l SiO2) türbidimetrik 112 mg/l

Kaplıca Suyunun Kimyasal Özellikler: Bikarbonatlı /%80.320milival) Kalsiyumlu (%48.571 milival) Sodyum (% 33.426 milival) Magnezyumlu (%14.848 milival) Florür (% 0.325 milival) Karışık (mixed) termomineralli su

Kaplıca Suyunun Fiziko Kimyasal Özellikler: Ph: 6.81 Elektrometrik (umhos 25º C) 1977.0 mg/l

Kaplıcanın Toplam Mineralizasyon: 2862,12 mg/l

Cildin yağ ve kirden tamamen arınmasını sağlıyor! Mucizevi kavun çekirdeklerinin faydalarına inanamayacaksınız Cildin yağ ve kirden tamamen arınmasını sağlıyor! Mucizevi kavun çekirdeklerinin faydalarına inanamayacaksınız

Kaplıca Suyunun Sıcaklığı : 48 ºC

Kaynak; http://www.sivas.gov.tr/

Editör: Merve Kiraz