Hızlı okuma zaman açısından herkes için gerekli, ancak sınavlarda bambaşka bir öneme sahip. Sürenin yetmesinde büyük rol oynayan hızlı okuma günlük hayatta da daha çok bilgiye erişme noktasında kazanım sağlıyor. Öte yandan edinilen bu alışkanlık okuduğunu anlama noktasında da önemli bir etken olarak görülüyor.
 Peki, hızlı okuma için ne yapılmalı?

Bu Hafta Sinemalarda Neler Var? Haftanın Filmleri! Bu Hafta Sinemalarda Neler Var? Haftanın Filmleri!

1-    Okuma hızınızı artırmak için öncelikle kitap okuma alışkanlığı edinin. Bunun içinde size uygun metinler seçin. Özellikle ilgi alanlarınıza ve yeteneklerinize uygun kitaplar seçmek sizi daha çok okumaya bu da dolaylı olarak daha hızlı okumayı teşvik eder.
2-    Hızlı okuma becerilerinizi geliştirmek için düzenli olarak pratik yapın. İlk pratiğe başladığınızda süre tutun ve zamanla nelerin geliştiğini ve değiştiğini saptayın. Zamanla okuma hızınızın arttığını fark edeceksiniz.
3-    İki kelimeyi aynı anda okuma (göz atma) veya daha fazla kelimeye odaklanma gibi hız artırma tekniklerini öğrenin.
4-    Metni daha hızlı anlayabilmek için önce genel bir bakış atın ve ana fikirleri veya anahtar noktaları belirleyin.
5-     Metni sessizce zihninizde okumayı deneyin.
6-    Anlama yeteneğinizi geliştirmek için yaptığınız pratiklerde önemli bilgileri veya ana fikirleri belirlemek için metnin altını çizin veya notlar alın.
7-    Okurken odaklanmayı artırmak için parmağınızla ya da kalemle okuduğunuz metni takip edin.
8-    Sabit bir noktaya odaklanmak yerine, metni daha geniş bir alanda tarayarak okuyun.
9-    Metne göre okuma hızınızı ayarlamayı öğrenin. Özellikle karmaşık veya önemli bölümleri daha yavaş okuyarak anlama hızınızı geliştirin.
10-    Bu tekniklerle başarılı olamazsanız hızlı okuma tekniklerini öğrenmek ve pratiğe alışmak için profesyonel eğitim alın.
 

Editör: Sena ERDOĞAN