Hava sıcaklıklarının artması insan vücudunda da bazı değişimlere neden olabiliyor. Metabolizma, artan vücut ısısını terleme ile dengede tutmaya çalışıyor. Uzmanlar özellikle kronik hastalığı olanların yeme alışkanlıklarına sıcak havalarda dikkat etmesi konusunda uyarıyor. Öte yandan sıvı tüketiminin önemine vurgu yapıyorlar.

Sıvı takviyesi özellikle yaz aylarında daha da önemli hâle geliyor. Terleme ile vücutta sıvı, mineral ve elektrolit kaybı görülür. Uzmanlar sıvı ve mineral kaybını önlemek için günde en az 2-2,5 litre su içmenin önemine değinirken su içmek için susamayı beklememek gerektiğine vurgu yapıyor. Su tüketiminde zorlanan kişiler de, su içimini kolay hale getirmek için suyun içine taze meyve parçaları, nane, limon, zencefil, salatalık gibi yiyecekler ekleyebilirler. Ayrıca kahve, çay ve gazlı içecekler su tüketme eğilimini azalttığı için, vücutta sıvı kaybının yerine geçmeyecekleri unutulmamalı. Yeterli sıvı tüketiminin olup olmadığı ise idrar renginden anlaşılabilir. Eğer, idrar rengi renksize yakınsa sıvı alımı yeterlidir fakat koyu sarı ise sıvı alımı yetersizdir.

Tüketilen meyve ve sebzelerde su içeriği açısından yaz aylarında faydalı olabilir.

Siz hala havuçla mı yapıyorsunuz: Ayvanız varsa mutlaka deneyin Siz hala havuçla mı yapıyorsunuz: Ayvanız varsa mutlaka deneyin

Sıcak havalarda uzak durulması gereken besinler:

Sıcak havalarda aşırı yağlı, baharatlı ve şekerli besinlerden uzak durmakta fayda var. Kızartmalar, aşırı yağlı besinler ve sakatatlar yerine ızgara, haşlama ve buğulama şeklinde yapılan yağsız etler tercih edilmeli. Bunların yerine vitamin, mineral ve sıvı bakımından zengin besinlerle beslenilmeli.

Ayrıca, akşam yemeği saatinin çok geçe bırakılmaması, mümkünse en geç saat 20.00 gibi yenmesi gerekiyor.

Gıdaların sıcak havalarda daha çabuk bozulabileceği de dikkate alınarak gıdalar iyi muhafaza edilmeli.

Editör: Yasemin Dülgeroglu