Sıcak havalarda vücut çok fazla su kaybeder. Bu da damarlarda genişlemeye yol açar. Bu durum tansiyonu düşürebilir. Sıcak havaların tansiyon düşüklüğüne sebep olabileceğini belirten uzmanlar, baş dönmesi, baş ağrısı, gözde kararma, mide bulantısı, yorgunluk, hızlı ve sığ solunum, solgunluk ve solukluk gibi şikâyetler yaşanabileceğini belirtiyor.

TANSİYON DÜŞÜKLÜĞÜ NEDENLERİ

Tansiyon düşüklüğünün nedenleri arasında birçok farklı sebep var. Yanlış diyetler, sağlıksız beslenme alışkanlıkları, bazı ilaçlar ve sıcak havada uzun süre kalmak tansiyon düşüklüğünün en sık görülen nedenleri arasında. Öte yandan uzmanlar sıcak havanın etkisiyle vücutta su kaybı fazla olduğunu bu nedenle damarlarda da genişleme olduğundan tansiyon düşüklüğü meydana geldiğini söylüyor.

TANSİYON DÜŞÜKLÜĞÜ NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Kaygı, korku ve endişe içerisinde gergin bir ruh haline sahipseniz Anksiyete hastası olabilirsiniz! Kaygı, korku ve endişe içerisinde gergin bir ruh haline sahipseniz Anksiyete hastası olabilirsiniz!

Tansiyon düşüklüğünün tedavisinde farklı tedbirler alınabilir. Ani durumlarda hasta hemen sırtüstü yatar hale getirilip sonrasında ayaklar kalp hizasının üstüne kadar yükseltilmelidir. Mutlaka sıvı alınmalıdır. Düşük tansiyon durumunda tuz öneriliyor. Ancak bunu yaparken de yakın tansiyon takibi yapılması gerekmekte. Aksi takdirde aşırı tuz alımı hipertansif ataklara neden olabilmektedir. Geçmeyen ve artan durumlarda doktora başvurulmalıdır.

KRONİK DÜŞÜK TANSİYON ÖLÜME YOL AÇABİLİR

Kronik tansiyon düşüklüğü olan hastaların mutlaka bir doktor muayenesi ve detaylı kan tahlillerini yaptırması gerektiğini de yine uzmanlar aktarıyor. Eğer altta yatan başka hastalıklar yoksa ve kullanılan ilaçlara bağlı bir tansiyon düşüklüğü yoksa hastanın gün içinde sıvı tüketimine dikkat etmesi ve gerekirse tuz alımına dikkat etmesi önerilir. Çok düşük olan ve yükseltilemeyen tansiyonda beyne giden kan akımı yeteri oranda olmayacağından ani kalp durması ve ölüm meydana gelebilir.

Editör: Yasemin Dülgeroglu