Bayramın son günü genellikle rastlanan sorunların başında gelen şekerlenme meselesine nasıl çözüm bulacağınıza dair birkaç önerimiz var.
Türk gelenek ve göreneklerinin vazgeçilmezi olan bayram tatlılarımız tüm bayram boyunca ilk yaptığınız an gibi kalmayabilir. Ama özellikle son gün daha da ileri seviyeye ulaşan şekerlenme sorunu canınızı sıkmasın.
Tatlımın Şerbeti Şekerlendi, Ne Yapmalıyım?
Şerbetin tane tane şekerlenmesi şerbetin çok koyu yapıldığını gösterir. Tatlınızın şerbeti şekerlendiyse daha sıvı kıvamlı bir şerbet hazırlayıp sıcak şekilde tatlının üzerine gezdirebilirsiniz.
Baklava neden şekerlenir? Baklavanın şekerlenmemesi için ne yapmalı?
Söz konusu baklava olduğunda özellikle şerbeti ve yufkaları büyük önem taşıyor. Şerbeti uygun şartlarda olmadığında, yufkaları çok kalın olduğunda şekerlenme problemlerinin de önü açılmış oluyor. Baklavanızın yufkaları çok kalınsa içerisine çok fazla şerbet çektiği için şekerlenme olabiliyor. Böyle durumlarda baklavanız hem şekerleniyor hem de hamurlaşıyor.
Baklavanızın şerbeti çok fazla kıvamlı ya da kıvamı daha suluysa bekledikçe şekerleniyor ve lezzeti kayboluyor. Bir diğer sebep ise sıcaklık. Baklavanın da şerbetin de sıcak olması gerekir ki baklava şerbetini güzelce çeksin, daha uzun süre dayansın ve şekerlenmesin.
Baklavanın şekerlenmemesi için yufkaların taze ve incecik olmasına özen gösterin. Şerbetini hazırlarken tüm şekerin erimesine dikkat edin. Çok sıvı ya da çok koyu kıvamlı bir şerbet değil, kıvamlı bir şerbet hazırlayın. Şerbetin içerisine limon tuzu ya da limon ilave edin. Bu şekilde baklavanın şekerlenmesini de engellemiş olursunuz. Glikoz şurubu içeren ürünler kullanmayın. Glikoz şurubu ile yapılmış şerbetli tatlılar çabuk şekerlenir. Şekerlenmesini önlemek için baklavanızı hava almayacak bir şekilde ılık bir ortamda muhafaza edin. Dolapta ya da çok sıcak bir ortamda saklarsanız baklavanız şekerlenir.
Baklava şekerlenirse ne yapılır?
O binbir emekle hazırladığınız ya da büyük bir hevesle dışarıdan aldığınız baklavalar şekerlendi diyelim. Bu durumda onu kurtarmak için birkaç yöntem var. Baklavanız yukarıda saydığımız herhangi bir nedenden ötürü şekerlendiyse; büyükçe bir tepsinin yarısına kadar ılık su doldurun. Baklavanızı bir borcamın ya da daha küçük bir tepsinin içerisine alın. Su dolu tepsiye oturtun ve içine su almamasına özen gösterin. Bekledikçe suyun ısısıyla şekerler eriyecektir ve baklavanız yeniden eski haline gelecektir.
Bir diğer yöntem ise yeniden şerbet kaynatıp üzerine dökmek. Bu şekilde şekerler şerbetin etkisiyle eriyecek hem de baklavanız yeniden eski çıtırlığına kavuşacaktır. Şekerlenen baklavalarınızdan muhallebili bir tatlı da yapabilirsiniz. Ziyan olmasın, lezzetleri de hep yerinde kalsın.
Baklavam Yumuşak Oldu, Neden?
Baklavanızın çıtır çıtır değil yumuşak olmasının iki temel nedeni olabilir. Birincisi baklavayı yeterince gevrek olacak şekilde pişirmemiş olabilirsiniz. Baklavayı düşük sıcaklıkta uzunca pişirip için de iyice kurumasını sağlamalısınız. Yüksek sıcaklıkta kısa sürede pişirdiğiniz takdirde üzeri kısa sürede kızarır ama içi yumuşak kalır. Bu da şerbeti yedikten sonra içinin çok fazla yumuşamasına neden olur.
İkinci olası neden şerbetin sulu olması. Şerbeti yeterince koyu kıvamda hazırlamadığınız takdirde baklavanız olması gerektiği gibi çıtır olmayacaktır.
Tatlıyı Önceden Hazırlayıp Daha Sonra Şerbetleyebilir miyim?
Evet. Baklava, şekerpare, revani gibi şerbeti üzerine dökülerek şerbetlenen tatlıları önceden pişirip üzerleri kapalı şekilde saklayarak daha sonra üzerine sıcak şerbet dökebilirsiniz.
Tatlıyı Önceden Hazırladığımda Nasıl Saklamalıyım?
2-3 güne kadar çok yüksek olmayan oda sıcaklığında saklayabilirsiniz. Daha uzun süre saklamak istediğiniz takdirde buzdolabında saklamanız daha uygun olacaktır.
Şerbetli Tatlıları Nasıl Saklamalıyım?
Bunun için de cevap aynı. 2-3 güne kadar çok yüksek olmayan oda sıcaklığında saklayabilirsiniz. Daha uzun süre saklamak istediğiniz takdirde buzdolabında saklamanız daha uygun olacaktır.
Önerileri dikkate aldığınız takdirde bu minik sorunlarla başa çıkmanız çok kolay olacak.