Erzincan Şeker Fabrikası işletmeye açıldığı 1956 yılından bu yana, fabrika pancar ekim bölgesindeki ilçelerle Erzincan merkezinde, tarım sektörüne önemli katkılarda bulundu. Hemen her pancar ekim döneminde 10 Bin civarında çiftçi ailesi pancardan elde ettiği gelirle geçimini sağlarken, il ekonomisine önemli ölçüde katkı gerçekleşti.
Bu durum 1990’lı yıllllların sonuna kadar devam etti. Üretilen pancar miktarının 360 Bin tona kadar yükseldiğini hatırlıyoruz. Sonra ki yıllarda kota uygulaması getirildi, pancar üretimi giderek daraltıldı. Öyle ki geçtiğimiz yıl üretim 150 Bin tona kadar düştü. Doğaldır ki Erzincan iline şeker pancarı üretiminden giren para da o ölçüde azalmış oldu. Yazımızın başında sözünü ettiğimiz yorumun başlığı şöyleydi. “Şeker fabrikamız eski günlerine döner mi?” Bize kalsa dönmelidir. Satış iptal edildiğine göre pancar ekimi teşvik edilmeli, çiftçiyi memnun edecek ölçüde alım fiyatı belirlenmelidir ki, pancar üretimi artsın. Şeker fabrikası eski günlerine dönsün.
Bilindiği gibi pancar üretimi hayvancılığın gelişmesi ile de ilgilidir. Geçen yıl fiyatı astronomik rakamlara ulaşan saman, hayvan yemi olarak kullanılan pancar küspesinin önemini ortaya koymuş olmalıdır.
Kaldı ki; Doğu bölgesinin ve Erzincan’ın ekonomik kalkınmasının, ancak tarım ve hayvancılığın geliştirilmesiyle mümkün olacağı resmi ağızlardan sıkça ifade edilmektedir. Öyleyse; Pancar üretimi ve üretilen pancardaki şeker oranı bakımından da olumlu koşullara sahip olduğu bilinen Erzincan Şeker Fabrikası pancar ekim alanlarının genişletilmesinde sayısız fayda vardır.
Fabrikanın özelllleştirilmesi şimdilik durdu ama, günün birinde satış yine gündeme gelir mi?. Bilemeyiz. Ama gelmiyecekmiş gibi düşünülüp üretim artışının sağlanmasında isabet olacaktır.
Şunu da biliyoruz ki B portföyü içinde yer alan şeker fabrikaları içerisinde en verimli olanı Erzincan Şeker Fabrikasıdır. İklim faktörü , toprağı ve üretilen pancardaki şeker oranı, bölgedeki fabrikalara göre daha olumlu özelliklere sahip olduğu konunun uzmanlarınca ifade edilmiştir.
Öyleyse bu olumlu koşullar. Niye daha geniş ölçüde değerlendirilmesin? Gerçi öğreniyoruz ki; bu sezon için genel müdürlükten Erzincan Şeker Fabrikasına verilen kota 220 Bin tondur. Bu kez kotanın doldurulması için fabrikanın pancar ziraatı ile ilgili birimleri, köylerde çiftçilerle toplantılar düzenlemekte, pancarın bizzat ekici çiftçiye ve hayvacılığa olan katkısını anlatarak, pancar ekimini teşvik etmektedirler. Umarız bu çalışmalar yararlı olur. Erzincan, şeker fabrikasından daha çok yararlanır.