Yeme alışkanlıkları, çeşitli hastalıklar, ağız hijyenine verilen önemin azlığı ve daha birçok neden dişlerde bir takm problemlerin ana kaynağı olarak görülüyor. Sararan dişlerin bir çözümü var mı, bu dişler neden sararır, bu konuda ne yapmalıyız? Tüm bu soruların yanıtını sizlerle paylaşıyoruz.

Diş sararmasının nedenleri

-Diş Minesinin İncelmesi

-Genetik Faktörler

-İlaç Yan Etkileri

-Tütün Ürünlerinin Kullanımı

-Ağız Sağlığına Dikkat Edilmemesi

-Diş Sıkma

-Baş-boyun bölgesinden alınan radyoterapi tedavisi 

-Beslenme Alışkanlıkları

Dişleri beyazlatmak için ipuçları;

-Koyu içeceklerden – kola, kahve gibi- kaçının. Bu içecekler diş lekelerine ve sararmaya yol açabilir.

-Diş lekesi veya sararma diş eti veya enfeksiyon sonucu oluşmuş olabilir. Teşhis ve tedavi için doktora danışmanızda fayda var.

-Diş ile olan temasını en aza indirmek için meyve suyu,  gazlı ve çeşitli içecekleri pipetle tüketin.

-Dişlerinizi nazik şekilde fırçalayın, fazla baskı uygulamak dişlerinizi daha hızlı beyazlatmayacak aksine diş minesine zarar verecektir.

-Bir fincan çay, zararlı bakterilerle mücadele eden floride sahiptir. Ancak ölçüyü fazla kaçırmayın, çok fazla çay içmek yan etkilere sebebiyet verebilir. Ayrıca şeker kullanmayı bir an evvel kesin.

-Beyazlığı ortadan kaldırdığı ve sararmaya yol açtığı için sigara ve kırmızı şaraptan kaçının.

-2-3 ayda bir diş fırçanızı yenileyin. Diş çürümesinin önüne geçmek için ise diş ipi kullanın.

-Yemekten sonra su için. Ağzınızdaki bakteri ve diğer mikro-organizmaların temizlenmesini sağlayacaktır.

-Lif içeren yiyecekler diş sarısı lekelerinden kurtulmanızı sağlayabilir.

-Ağzı doğru ve düzenli şekilde çalkalamak da yine diş sararmasına yol açan bakterileri azaltır. Örneğin; meyveli içecek, yiyecek tükettikten sonra gargara yapın ya da ağzınızı çalkalayıp, suyu yutun.

-Bitter çikolata diş yüzeyinin beyazlaması ve güçlenmesini sağlayan teobromin maddesi içerir. Günlük azar azar tüketmeniz diş beyazlatma sürecini hızlandırma açısından sağlıklı olabilir.

-Şekersiz sakız çiğneyin. İçerisinde Xylitol maddesi bulunan şeker katkısız sakızlar basit diş beyazlatma ipuçlarının başında geliyor. Xylitol doğal güçlendirici, plak temizleyici ve bakteri önleyicidir. Ağızdaki pH seviyesini düzenler ve diş problemlerinden kurtulmak için salya üretimini arttırır.

-Dişlerinizi günde iki kez fırçalayın ve düzenli olarak diş ipi kullanın.

Diş Beyazlatma (Office Bleaching): Diş beyazlatma tedavisi, diş hekimi tarafından ağartma maddesinin doğrudan dişlere uygulanması ile yapılır. Beyazlamayı artırmak için ağartıcı ajan ile birlikte özel ışıklar da kullanılabilir. Bu işlem, dişlerin başlangıçtaki renk seviyesine bağlı olarak yaklaşık 20 dakikalık seanslar şeklinde bir veya birkaç tedaviden oluşabilir.

Erkek çocuğu olanlar bu hastalığa dikkat! Erkek çocuğu olanlar bu hastalığa dikkat!

Evde Beyazlatma (Home Bleaching) Yöntemleri: Diş hekimi tarafından hastadan alınan ölçülerle kişiye özel şeffaf plaklar hazırlanır. Bu işlem için özel olarak geliştirilmiş beyazlatma ajanını kişiler; hekimin uygun gördüğü miktarda beyazlatma plaklarının içerisine yerleştirilerek kendi dişlerine uygularlar. Bu plaklar gün içerisinde 6-8 saat süre ile ağızda tutulur. Tedavi yaklaşık 1-2 hafta arası sürmektedir.

Kaynak; https://www.medicana.com.tr/ - kadinrazzi.com

Editör: Merve Kiraz