Ülkemizin en önemli Hikayecilerinden birisidir o… Kitapları ve en Çok Erzincan ı konuştuk…
Lütfi ÖZGÜNAYDIN
Hemşehrimiz Önemli bir sanat adamı, tanınmış bir Öykücü, Mustafa Kutlu yla nihayet buluştuk… Uzun zamandır onu görmek istiyordum bir kitabımı göndermiş telefonumu yazmıştım aramayınca ben de Dergah yayınlarına gitmemiştim. Oysa o kitap ona ulaşmamış. Yazarlar projesin de değerli hemşehrimin de fotoğraflarını çekmeliydim. Dergah yayınlarını aradım randevu istedim. Onbeş dakika sonra beni aradı. O da benimle görüşmek istermiş çalışmalarımı takip edermiş… Randevulaştık Dergah yayınlarına gittim. Bir Aktör duruşu…Karizmatik birisi ile karşılaştım.
Hemen Kuruçay dan başladık Babası Kuruçay da Nahiye müdürüymüş orada doğmuş…Yaşamı her yerde var okursunuz ancak ben etkilendiğim söyleşileri yazayım. Doğa ile iç içe olup toprakla haşır neşir olan yazarlarda doğa mutlaka iz bırakıyor. Mustafa Kutlu da Cebesoy istasyonun da bir kır evinde yaşamış ailesiyle birkaç yıl. Sanırım Kemahlı Sağıroğullarının bir eviymiş Orada doğa ile haşır neşir olmuş çiçeği böceği görmüş toprakla yakınlaşmış. Cebesoy da trenleri de görmüş… Her gün gelip geçen trenler onun bilincinde iz bırakmış. Öykü kitaplarında trenleri ve yolcuları hep anlatır. Mustafa Kutlu’nun babası Erzincan da ölmüş. Erzincan da yaşadığı yıllar da onun için çok önemli. Evin geçimine katkı da bulunmak için çeşitli işlerde çalışmış. Futbol la tanışmış, Futbol oynamış ve arkadaşlıklar edinmiş. Erzincan günleri Mustafa Kutlu için çok önemli liseyi Erzincan da bitirmiş… O günleri hiç unutmuyor. Erzincan hep hayalinde arkadaşları yaşadıkları hiç silinmemiş bilincinden…
EDEBİYAT FAKÜLTESİ
Erzurum da Atatürk üniversitesinde okumuş ve edebiyat fakültesini bitirmiş. Tunceli de ve İstanbul da öğretmenlik yaptıktan sonra, sanat ve edebiyat ağırlık kazanınca öğretmenlikten ayrılmış… Mustafa Kutlu bir ressam aynı zamanda. İlk yıllarda desenler çizermiş. Hareket dergisi istemiş desenlerini ve ilk gönderdiği desen kapak olmuş… O yıllarda öyküler yazmaya da başlamış. İlk öyküsü yine Hareket dergisinde yayımlanmış… İl öykünün adı; “o”…Sonra çalışmaları devam etmiş ve arkadaşları ile birlikte O dergah dergisini kurmuşlar… Öğretmenlikten ayrılan Mustafa kutlu da dergah dergisinin yazı işleri müdürü olmuş… Ve yayıncılık başlamış sürekli yazmış, kitaplar yayımlamış.
TELEVİZYON VE FİLMLER PROGRAMLAR..
Sinema alanında da çok önemli çalışmaları var. Senaryoları ünlü sinemacılar tarafından filme çekilmiş… Kanal 7 de programlar yapmış. Sinema ve televizyonun her alanında çabalar vermiş. Mustafa Kutlu bu başarılara ulaşmak için çok okumuş çok yazmış… Şimdi kendisinin bir belgeselini hazırlıyor… Belgeseli kendisi çekmek istiyor. Kuruçay’dan başlayıp yaşamını anlatacak. Benden Kuruçay la ilgi fotoğraflar istedi randevulaşırken 25 yıl önce çektiğim Kuruçay fotoğraflarını bulabilmek için arşivimi alt üst ettim ve onun için çok özel fotoğraflar buldum. Kuruçay da çocukluğunun geçtiği sokak aynen duruyor onun anladığı günlerde ki görsel ögelerden sadece rıhtımlar yok. Bu röportaja da o sokağı ekliyorum…
SAİT FAİK VE SABAHATTİN ALİ
Onun okumadığım kitaplarını bu yaz okuyacağım. En çok Sait Faik ve Sabahattin Ali inceleme kitaplarını okumak istiyorum. Sanırım Sait Faik i çok okuyan yazarlarımızdan birisi… Şimdi benim çeşitli konuşmalarım ve söyleşilerim oluyor. Mutlaka Sait Faik Okuyun diyorum. Sait Faik in hikayelerin deki “İnsani” duyguyu hissedin diyorum. İşte Sabahattin Ali bunca yıl geçti “ Kürk Mantolu Madonna” romanı hep liste başında. Mustafa Kutlu Dergah yayınlarıyla sanat ve kültür alanında çok önemli ürünler yayımlamış. İslami eserler biraz ağırlık kazanıyor yayımlarda… Halen yazıyor okuyor araştırıyor…
ERZİNCANLI YAZARLAR ŞAİRLER…
Çok önemli yazarlarımız ve şairlerimiz var. Onları anlatmak isterim. Asım Bezirci, Enver Gökçe, Ahmet Kutsi Tecer ve halk şairlerimiz Davut Sulari, Aşık Daimi Cemal Süreyya (Pülümürde doğmuştur o yıllarda Pülümür Erzincan a bağlıdır) Yazarlarımızı şairlerimizi anlatmalıyız yazmalıyız. Mustafa Kutlu günümüzde yaşayan en önemli yazarlarımızdan birisi. Örneğin Davut Sulari ile ilgili araştırmalar yapılmışmıdır? Başka Erzincanlı şair ve yazarlar kimlerdir. Halil İbrahim Özdemir ve Rahmetli Rıfkı Kaymaz’ın bu yönde çalışmaları oldu ama yeterli değildir…
ERZİNCAN I TANITMAK…
Sosyal medyada ve yerel gazetelerde görüyorum Erzincan ı tanıtmlak için bir atak yapıldı… Yetkililere teşekkür etmek gerek güzel çalışmalar. Bende Mustafa Kutlu ya bir gün birlikte Erzincan ı anlatalım” dedim. Eğer sağlayabilirsem bu konuşmayı yapacağız. Erzincan sanat Kültür yönüyle anlatacağız.
Erzincan daki girişimlere ve çabalara bu yöre için yazan çizen fotoğraflar çeken birisi olarak önümüzde ki aylarda bir söyleşi yapacağım. Erzincan nın değerlerini kültür ve turizm yönünü anlatacağım. Çalışıyorum hazırlanıyorum Nisan ayında bunu gerçekleştireceğim.
MUSTAFA KUTL ARIYOR…
Yazıyı tamamlarken Mustafa Kutlu aradı, “ Bir Zamanlar” kitabımdan çok etkilenmiş. Uzun uzun sordu konuştuk. Kemaliye yi kitabı nasıl hazırladığımı sordu. Tek tek okuyor ne dedi biliyor musunuz “Türkiye de böyle bir kitap yapılmadı” İşte beni çok mutlu eden sözlerdi bunlar… Çok önemli bir yazar ve sanat adamından bunu işitmek benim için onur oldu.