Yaz tatillerinde veya plaja gittiğiniz günlerde sıcak kumlara yatmak çoğu zaman keyf aldığınız bir durum olabilir. Veya bunu vücudunuza iyi gelmesi için de yapıyor olabilirsiniz. Ancak bakın sıcak kuma yatmak size nasıl zarar veriyor…

SICAK KUM VARİS HASTALIĞINI ETKİLER

Uzmanlar damar duvarlarının sıcakla beraber zayıflaması sonucu oluşan ve özellikle uzun süre ayakta kalma, hareketsizlik ile genetik yatkınlık gibi faktörlerle meydana gelen varis hastalığını olumsuz anlamda büyük ölçüde etkilediğini belirtiyor. Uzmanlara göre: Güneş ve UV ışınları damarları genişleterek varisleri artırıyor. Ayrıca, kalp hastaları vücuttaki terlemeyle kaybettikleri sıvıyı yerine koyamazlarsa hipotansiyon, kanın koyulaşmasına bağlı beyin felci, kalp krizi, pıhtı atması yaşayabiliyorlar. Çok fazla su içmesi gereken kalp hastaları yaz aylarında daha fazla su tüketmeli. Uzmanlar varis hastalıklarının da sıcak dönemlerde arttığını söylüyor.

Hibiskus: Doğadan Gelen Güzellik ve Sağlık Dolu Bir İçecek Hibiskus: Doğadan Gelen Güzellik ve Sağlık Dolu Bir İçecek

Güneş ve UV ışınları damarları daha da büyüttüğü ve kan akışı daha çok aşağıya indiği için, sıcak karşısında güneşlenmek, plajda sıcak kumlara yatmak, şort giyerek gezmek hem bacakta şişlik ve varislerin iki katına çıkmasına hem de ağrıların iki katına çıkıp uyku bile uyutmayacak kadar şiddetli olmasına sebep olabilir.

BEYİNDE PIHTIYA DİKKAT

Beyin kanamaları bazen mercimekten bile küçük pıhtılar yüzünden olabilir. Uzmanlar; güneşin en zararlı saatleri olan 10.30 ile 14.00 arasında dışarı çıkılmasını öneriyor. Çünkü beyin kanaması, ani baygınlıklar bu saatlerde gerçekleşiyor. Beyin kanaması dediğimiz şey küçük bir pıhtıdan meydana gelebilir.  Böyle durumlardan korunmak için mutlaka bol sıvı tüketilmeli. Sıvı kaybını azaltmanın yolu özellikle sabahları mümkün olduğunca çok sıvı tüketmek. Su içmeyi ihmal etmemeliyiz.

Editör: Yasemin Dülgeroglu