Sabah kahvaltısı denilince akla ilk gelen, sağlıklı hayatın temel taşı niteliğindeki besin peynir desek yanlış olmaz. Fakat yanlış saklama koşulları nedeniyler küflenen peynir canınızı oldukça sıkabilir. Peki peynir neden küflenir, küflenmemesi için yapılması gerekenler nelerdir, küflenmiş peynir yenir mi? bu soruların cevaplarını sizlerle paylaşıyoruz.
Peynir neden küflenir?
Kahvaltılarda, böreklerde, yemeklerde ve buna benzer daha pek çok gıdanın içerisinde kullanılan peynir, pek çok çeşide sahiptir. Özellikle kahvaltı sofralarının vazgeçilmezi olan peynirin saymakla bitmeyen faydaları vardır. Düzenli olarak tüketilmesi halinde bu faydalarını görebileceğiniz,kullanım alanı oldukça geniş olan bu gıdanın belirli bir süre sonra küflenmesinin nedeni nedir?
Beyaz peynir, kaşar peyniri, tulum peyniri ve daha birçok çeşidi olan peynirlerin sağlıkla tüketilmesi için uygun koşullarda saklanmalıdır. Günlük hayatta birçok kez karşılaşılan ve hatta şikayet sebebi olarak değerlendirilen küflenme durumuna çeşitli mantarlar sebep olur. Küf mantarı peynirlerde bir çeşidi ifade eder ve bu türün içerisinde çok farklı kısımlarda çok sıradışı oluşumlara neden olan türleri vardır. Küf mantarları sporlar ile üreme özelliğine sahiptir. Küf, doğada her yerde oluşabilecek bir oluşumdur. Mevsim koşulları, iklim özellikleri ve uygun olmayan saklanma koşulları karşısında yiyeceklerde küflenme meydana gelir.
Peynir küflenince yenir mi?
Bu küflenmenin çeşitleri farklıdır. Peynirlerde küflenme sorunu daha çok nemin fazla olduğu alanlarda kendini gösterir. Özellikle küflenme özelliğine sahip olan peynirler olduğu gibi küflendiğinde zararlı olan peynirlerde vardır. Çeşitli faydaları bulunan peynirler, zaman zaman gelişigüzel temizlik ve sağlık koşullarına uygun olmayan koşullarda üretilebilir. Hatta öyle ki uygun koşullarda üretilmeyen peynirlerin içerisinde kanserojen madde olduğu biliniyor. Peynirde bulunan diğer organik maddeler, önerilen koşullar altında saklanmadığı sürece olumsuz bir şekilde etkilenerek bozulma durumuyla karşı karşıya kalabilir. Örnek vermek gerekirse, beyaz peynir ve çeşitleri oksijenden, kaşar peyniri ve benzerleri ise rutubetten olumsuz miktarda etkilenir. Bu sebeple bu gibi ortamlardan uzak durulmalıdır. Tuzsuz suda bekletilen peynirin de yine mantarlara karşı direnemedi durumlar olabilir. Bu sebeple her peynir çeşidinin kendine has özelliklerine uygun koşullar altında muhafaza edilmesi gerekir. Kahvaltıların vazgeçilmezi beyaz peynirin tuz oranı yüksek olan salamura adı verilen suyun içerisinde, kaşar peynirini ise nemden uzak tutmak gerekir. Bunu yapmak için ise streç filme sarmak yerine kuru bir peçeteye sarılarak uzun süre korunabilir. Uygun koşullar altında saklanan peynirlerin yapısı bozulmayacağı için uzun süre muhafaza edilebilir. Bu sayede olumlu özelliklerinden faydalanabilirsiniz.
En İdeal Peynir Saklama Koşulları Nelerdir?
Peynir saklama koşulları açısından birçok alternatif mevcuttur. Bunlar arasından en ideal peynir saklama koşullarını belirlerken öncelikle bulunduğu ortam ve ısı göz önüne alınmalıdır. Derece olarak 2 - 4 derece sıcaklıkta saklanmalıdır ve bulunduğu ortam ışıksız bir ortam olmalıdır. Güneşle, ısıyla, nem ile temasından kaçınılmalıdır. Bu sebeple en uygun saklama yeri buzdolabı olarak tercih edilmektedir. Çünkü peynir sıcak ortamda çok çabuk erimeye başlayacak ve küflenecektir. Serin bir ortamda ise dayanıklılığı daha uzun olmaktadır.
Peyniri daha uzun süre muhafaza etmek için diğer detay ise ağzı sıkı kaplarda olmasıdır. Peyniri dilimleyerek cam, metal veya seramik içerisine koyarak hava almayacak şekilde ağzını sıkıca kapatmak gerekir. Özellikle hemen tüketilmeyecekse kendi ambalajından çıkarılmamalıdır Hemen tüketilecek ise peynirin ambalajını açtıktan sonra çok fazla bekletmeden bu saklama işlemleri dikkate alınmalıdır.
Peynirin Küflenmemesi İçin Ne Yapmalı?
Mikroskobik mantar türlerinden olan küfler, besin maddelerinde sıkça görülmektedir. Peynirin içinde küfün kolay oluşmasını sağlayan su ve besin bulunmaktadır. Bu sebeple peynirin uygun şartlarda muhafaza edilmemesi durumunda hemen küflenmesi söz konusudur.
Peynirin küflenmemesi için ilk yapmamız gereken peyniri kullanana kadar satın aldığımız şekliyle ambalajını açmadan buzdolabında saklamaktır. Buzdolabında saklama sebebi, peynirin sıcaklığa gelemeyen bir yapıda olmasıdır. Özellikle teneke beyaz peynir diğer peynir çeşitlerine oranla daha çabuk bozulacağından, beyaz peynir gibi yumuşak yapıdaki peynirleri ambalajı açıldığı andan itibaren kısa sürede tüketmek gerekir. Tüketene kadar saklanıldığı ideal sıcaklık 2 ve 4 derece olmalıdır. Salamura suyu içerisinde ağzı sıkı kaplarda saklanmalıdır.
Kaynak; https://koyde.com/ - https://ekremoglu.com/