Kış aylarının soğuk günleri kendini göstermeye başladı. Durum böyleyken herkes için yaşam alanlarını ısıtmak büyük önem taşıyor. Son zamanlarda pek çok kişi tarafından kullanılan pelet sobalar ise gerek ısınmak gerekse dekoratif amaçlı rağbet görüyor. Pelet nedir, normal sobada yanar mı, pelet soba alırken nelere dikkat edilmeli soruları ise sık sorulan sorular arasında. Tüm detayları haberimizde sizler için derledik…

Triko elbiselerde elektriklenmeden kurtulmanın yolları Triko elbiselerde elektriklenmeden kurtulmanın yolları

Pelet Nedir?

Pelet, farklı tipte tarımsal ya da endüstriyel atıkların kurutulup, öğütülmesi ve ardından da yüksek basınç atında sıkıştırılmasıyla elde edilen yakıt malzemesine denir. Bu malzemenin içerisinde genellikle talaş, tahta parçaları, odun, dal ve benzeri olan orman atığı maddeler bulunuyor.

Pelet sobaları ile kömür sobalarının farkı neler?

  • Peletin kullanımı daha kolay ve temizdir.
  • Pelet çevre dostudur çünkü atıklardan elde edilir.
  • Pelet daha ekonomiktir.
  • Kömür sobalarının kurulumu daha zor olur.
  • Kömür pelete göre daha pahalı bir ısınma aracıdır.
  • Kömür sobalarına göre pelet sobalar daha kibar ve estetik durur.

Pelet soba alırken nelere dikkat edilmeli?

Isıtma kapasitesi: Isıtacağınınız alanın büyüklüğüne ve bulunduğunuz bölgenin hava şartlarına göre bir pelet soba seçmelisiniz. Pelet sobalar farklı ısıtma kapasitelerine sahiptir. Büyüklüğünü yani kapasitesini doğru seçmelisiniz. Doğru kapasitede bir soba hem iyi ısınma sağlar hem de konforlu olur.

Verimlilik ve yakıt kalitesi : Her alanda olduğu gibi bu alanda da verimlilik önemli bir detay. Farklı marka ve modellerdeki pelet sobaların verimliliği değişebileceği gibi yakacağınız peletin kalitesi de değişir. Yüksek verimlilik için çam peleti tavsiye edilir. Düşük kalitede ki peletler ısınma problemine sebep olabilir.

Bakım kolaylığı: Pelet sobalarda diğer sobalar gibi bakım ve temizleme gerektirir. Kül haznesi düzenli olarak temizlenmelidir. Dolayısı ile seçim yaparken bakımı kolay olanlardan seçmelisiniz.

Editör: Yasemin Dülgeroglu