Farklı çeşitleriyle dünyanın dört bir yanında önemli bir kültürün başrolü olan çay, ülkemizde de sevilen ve sıkça tüketilen içeceklerden biri. Siyah, yeşil, oolong, rooibos, beyaz, kırmızı çay ve daha birçok çeşidiyle zenginliğini gözler önüne seriyor.Bu özel günde, çayın eşsiz bir içecek olması sebebiyle yapılan kutlamaların yanı sıra sürdürülebilir çay üretimi, ticareti ve tüketimi desteklerine de yer veriliyor. 

Ağızlara layık, mükemmel lezzetiyle un helvası tarifi Ağızlara layık, mükemmel lezzetiyle un helvası tarifi
incebellibardak2

İnce Belli Bardak Kullanmanın Çayın Lezzetindeki Rolü

Kültürel değeri yüksek olan ince belli bardak kullanımının duygusal yönü de göz ardı edilemez bir gerçek. Bu yönüyle bilimsel araştırmalara konu olan ince belli bardak gerçekten çayın lezzetini artırır mı merak konusu. İnce belli çay bardağının orta kısmında yer alan kavisden dolayı alt kısmının geniş olması, ergonomik açıdan avantaj sağlıyor ve ele oturan bir form sunuyor. Bardağın ortasında yer alan kavis, alt kısımdaki çayın daha geç soğumasını sağlıyor. Üst kısmının geniş olması da rahat bir içim sunuyor. İnce belli olması sayesinde sunduğu bu özelliklerin yanında camının ince olmasıyla da avantaj sağlıyor. Bu özellik, çayın taze kalmasına imkan tanıyor.

Günün Her Saatinde Çay İçmenin Nedenleri

Sabah kahvaltıda, öğlen arkadaşlarla, akşam ise yemekten sonra.. Günün her saatinde çay içmenin tıbbi etkileri araştırılsa da bu lezzetli içeceğin duygusal etkileri her an farklı bir yolculuğa çıkarıyor. Kahvaltıyı çaysız yapamam, sohbet çay ile demlenir gibi birçok cümle size tanıdık gelebilir. Bunları ya siz söylüyor ya da çevrenizden duyuyor olabilirsiniz. Ailecek veya arkadaşlarınızla çay toplantıları gerçekleştirebilirsiniz. Peki, günün her saatinde neden çay içiyorsunuz hiç merak ettiniz mi? İşte, günün her saati çay içenlerin sıklıkla sunduğu nedenler: 

  • Çay İçmeden Ayılamıyorum Diyenler: Çay, içerisinde yer alan bileşenler nedeniyle gerçekten de sizi ayıltmaya yardımcı olabilir. Uyanmaya yardımcı etkisi duygusal yönüyle birleştiğinde, vazgeçilmez bir içecek haline geliyor. Sabah uyandığında ilk işi çay demlemek olanların çay aşkını bilimsel olarak tartışmak ise mümkün değil. 
  • Arkadaş Toplantılarında Sohbet Çayla Koyulaşır Diyenler: Ardı ardına doldurulan çay bardakları ve oradan oraya taşınan çaydanlık da aynı fikirde mi bilemiyoruz. Kültürümüzde sohbet ve çay, ayrılmaz bir ikili. 
  • Yemekten Sonra Bir Bardak Çay İçmeden Olmuyor Diyenler: Çayın hazmı kolaylaştırdığı tartışılan bir konu olsa da yemekten sonra içilen o bir bardak çayın lezzeti tartışılmaz. 

Editör: Saliha Kara