Çekirdeğinden, kabuğuna, yaşından kurusuna kadar şifa deposu olan siyah üzümün faydaları saymakla bitmiyor. Erzincan’ın  Üzümlü ilçesinde yetişen ‘Cimin Üzümü’ yani siyah üzüm tam bir şifa deposu.

Migrenden, hazımsızlığa, demir eksikliğinden, kabızlığa kadar iyi gelen siyah üzüm, ayrıca yumurtalıklardaki kist oluşumunu da önlüyor.

Araştırmalara göre adet düzensizliği, kısırlık, düşük yapma gibi birçok kadın hastalıklarına neden olan, yumurtalıklarda oluşan kistleri tedavi edici etkisi bulunuyor.

Yaşlanmayı geciktiren 5 önemli takviye? Yaşlanmayı geciktiren 5 önemli takviye?

3 çeşit üzüm arasında siyah üzümün tadı diğerlerine oranla çok daha tatlı oluyor. Özellikle cilde ve saç sağlığına çok iyi geliyor.  Öte yandan kolesterol seviyesini dengeliyor, içerdiği mineral ve bileşenler yardımıyla insülin duyarlılığını artırıyor. Siyah üzümün düzenli tüketimi konsantrasyon ve hafızayı geliştirmeye yardımcı oluyor.

Siyah üzümün içerdiği vitamin ve diğer besinler kalp ve damar sağlığını koruyor.  Siyah üzüm tüketimi, başta cilt kanseri olmak üzere, kolon, prostat, mide ve bağırsak kanserine yakalanma riskini azaltıyor.

Siyah üzüm ayrıca sindirim sistemi için faydalı olduğu için kilo vermek isteyenlerin tercihi oluyor.

Mantar hastalıklarına karşı da etkili olan siyah üzüm, güçlü bir antioksidan olarak, enfeksiyon ve bakterilerin yol açtığı iltihapları gideriyor. Kabızlık ve hazımsızlığı gideriyor, midede bulunun asit seviyesinin sağlıklı düzeyde kalmasını sağlıyor.

Nitekim diğer üzümler gibi görme yeteneğini geliştiriyor. Saç ve cilt sağlığını koruyor, saçların sağlıklı kalmasını sağlıyor. Cildi özellikle güneş ışınlarının zararlı etkilerinden koruyor.

Kaynak: İHA