Günümüzde bireylerde sık idrara gitme, ani gelen idrar hissi ile idrar kaçırma veya idrar boşaltımı ile ilgili birçok sağlık problemi yaşanıyor. İdrar kaçırma olsun veya olmasın tüm bu problemler ‘Aşırı Aktif Mesane’ olarak adlandırılıyor. Hayatın yaşam kalitesini önemli ölçüde azaltan bu sağlık problemlerinin çözümü tıpta; Mesane piliyle karşımıza çıkıyor.

Mesane Pili Nedir?
Sakral sinir stimulatörü (SNS), olarak da adlandırılan mesane pili, mesane ve bağırsak fonksiyonlarını düzenleyen siniri uyararak mesane işlevlerinin düzenlenmesi sağlıyor.
Cilt altına yerleştirilen pil sayesinde elektrik sinyalleri gönderiliyor. Böylece idrar kaçırma, idrara sıkışma, sık idrara çıkma, idrar yapamama, büyük abdest kaçırma, istemsiz gaz kaçırma gibi durumların önüne geçilmiş oluyor.

Yaşlanmayı geciktiren 5 önemli takviye? Yaşlanmayı geciktiren 5 önemli takviye?

Mesane Pili Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Lokal anestezi veya genel anestezi ile ameliyat gerçekleştirilir.  Mesane pili kalça kemiği içinde sinirlerin üstüne yerleştirilir. 2 veya 3 haftalık deneme süresinde hasta fayda görürse kalıcı pil bağlanır.

Mesane Pili Kimlere uygulanır?
Mesane pili düzelmeyen idrar sıkışması veya tıkanıklık olmamasına rağmen idrar yapamama gibi idrar yapma problemlerinin tedavisinde uygulanır. Uygulama yapılan sağlık problemleri; 
Aşırı aktif mesane
Sık idrara çıkma
İdrarını yetiştirememe
İdrar Kaçırma
İdrarını tam boşaltamama
İdrarını yapamama
Nörojen mesane
Şiddetli ve sık kabızlık
İnterstisyel sistit
Pelvik ağrı
Büyük abdest kaçırma
Gaz gayta kaçırma
İstemsiz gaz kaçırma
Mesane ağrı sendromu
Ağrılık cinsel ilişki sendromu
Cinsel ilişki sonrası ağrı sendromu

Mesane Pili Başarı Oranı Nedir?
İlaçlara ve diğer tüm tedavilere dirençli idrar problemlerinde günümüzdeki en önemli tedavi seçeneği olarak uygulanır. Tüm tedaviler denenen ve başarı elde edilemeyen hastaların yarısından fazlası bu yöntemle tedavi olur. Böylece hasta mesanenin tamamının alınması gibi çok büyük ve ağır bir ameliyattan kurtulmuş olur.
Hastalarda tedavi yüzde 70-80 oranında sağlanır.


 

Editör: Sena ERDOĞAN