Liselere geçişte yüz binlerce öğrenci için tercih dönemi başladı. Adayların lise seçiminde dikkat edilmesi gereken kritik noktalar;

1-Destek alarak tercihte bulunun: Sınav performansı kadar yapılacak tercihlerde çok önemli. Bu nedenle geleceği gözeterek ve destek alarak tercihlerde bulunun.

2-Ben kim olmalıyım sorusuna cevap verin: Lise tercihi ile geleceğinize ve hangi üniversiteye gideceğinize baştan karar vermiş olursunuz. Hayatın geri kalanıyla ilgili çok belirleyici bir tercihte bulunulduğunuzu unutmayarak önce kendi niteliklerinizi keşfedin.

3-Nitelikli okulların vadettiği vizyon ile kendi vizyonunuzu karşılaştırın: Yeteneklerinizi keşfedip, yabancı dilinizi geliştirebileceğiniz, sanatla ve sporla ilgilenebileceğiniz, çağımızın olmazsa olmazı bilişim teknolojilerini öğrenebileceğiniz, size nitelikleriniz neticesinde donanım sağlayacak bir okul tercih edin.

4-Kariyer testi uygulayın: Ne istediğinize nasıl bir gelecek hayal ettiğinize karar veremiyorsanız kariyer testi uygulamalarından faydalanın.

5-Teknik donanım ve altyapı bakımından uygun liseler tercih edin: Olası bir küresel salgın sürecinde teknik alt yapının ve personel yapısının bu duruma hazırlıklı olması eğitimin aksamaması adına son derece önemli. 

6-Tercih etmeyi planladığınız okulları gezin:  Tercih yapmadan önce okulun akademik kadro ile tanışın. Okul seçiminde yalnızca okulun adı ya da eve yakın olup olmamasına değil gerçekten donanım sağlayan bir eğitim verip vermediği gibi birçok unsura dikkat edin.

7- Yerel yerleştirme tercihi şart: Adaylar, ‘merkezi sınav puanı ile öğrenci alan okullar’, ‘yerel yerleştirmeyle öğrenci alan okullar’ ve ‘pansiyonlu okullar’ olmak üzere üç grupta tercih yapabilecek. Sınava giren ve merkezi sınav puanına sahip olan öğrenciler dahil tüm öğrencilerin öncelikle yerel yerleştirmeyle öğrenci alan okul tercihinde bulunmaları şart. Yerel yerleştirme işlemleri okulların türü, kontenjanı ve konumuna göre öğrencilerin ‘ikamet adresleri, okul başarı puanının üstünlüğü ve okula özürsüz devamsızlık yapılan gün sayısının azlığı’ kriterlerine göre belirlenecek.

8-20 Tercih hakkınız var: Adaylar tercih sırasında ilk olarak yerel yerleştirmeyle öğrenci alan okullardan 5 tercih yapabilecek. Sınavla öğrenci alan okullar listesinden 10, pansiyonlu okullar listesinden ise 5 olmak üzere herkesin 20 okul tercih hakkı olacak.

9-Onaylatmayı unutmayın: Tercih işlemi, öğrenci ve velisi tarafından E-okul sistemi üzerinden veya herhangi bir ortaokul müdürlüğünden yapılabilecek. Tercihlerini E-okul üzerinden yapmayı seçenlerin en geç 24 Temmuz saat 17.00’ye kadar yine herhangi bir ortaokul ya da imam hatip ortaokulu müdürlüğüne giderek tercihlerini onaylatmaları gerekiyor.

Piri Sami Yurdu’nda diksiyon ve etkili iletişim eğitimi başladı Piri Sami Yurdu’nda diksiyon ve etkili iletişim eğitimi başladı

10-Onay kâğıdını kaybetmeyin: Tercih işlemini tamamlayanlara bir onay kâğıdı veriliyor. Adayın, tercih sonrası yerleşme sürecinde doğabilecek sorunların önüne geçilmesi için onay kâğıdını kaybetmemesi gerekiyor. Yanlış tercihin ya da yerleşmenin önüne geçmek için yapılan bu işlemde onay kâğıdının bir nüshası da okulda kalıyor.

11-Sakin olun: Panikle veya dikkatsizlikle tercih yapmayın. Yerleşme garantisi olan düşük puanlı okulları birinci tercihlerinizde yazmayın.

12- Son güne bırakmayın: Tercihinizi son günlere bırakmayın. Listeleri ve kılavuzu dikkatle inceleyin. Üst sıralardaki tercihlerinize her zaman en çok istediğiniz okulları yazın.


 

Editör: Sena ERDOĞAN